Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar grafheuvels in Baarlo en Venlo

Geplaatst opdinsdag 19 juni 2018 - 6:00

Het Limburgs Museum gaat samen met archeologen en student-archeologen aan de Universiteit Leiden de komende tijd onderzoek doen naar een aantal grafheuvels in Baarlo en Venlo die zijn gevonden.

Boeren
De tientallen graven dateren uit de midden bronstijd en vroege ijzertijd, tussen 1800 tot 500 voor Christus. Ze liggen verscholen onder naaldbossen bij De Meeren (Baarlo) en Zaarderheiken (Venlo). Het zijn vermoedelijk graven van boeren die in die periode in het gebied leefden.

Digitale hoogtekaart
De grafheuvels zijn per toeval ontdekt op het Actueel
Hoogtebestand Nederland. Dit is een digitale hoogtekaart, die wordt gebruikt voor water- en waterkeringbeheer, beheer en onderhoud van dijken en archeologisch onderzoek.

Situla van Baarlo
In het verleden zijn er al tientallen urnenvondsten gedaan in Baarlo. De bekendste vondst is die van een bronzen emmer, die de naam 'Situla van Baarlo' kreeg.

Grafheuvels
Het is niet de bedoeling dat alle grafheuvels worden
opgegraven. Doel van het project is juist om de heuvels zoveel mogelijk intact te laten. De plekken moeten toegankelijk worden voor publiek. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om omwonenden te betrekken bij het project.

Deze week wordt er al gestart met het onderzoek, waarbij de staat van de grafheuvels wordt vastgesteld.

Luister ook: Hoe zijn de grafheuvels van Baarlo en Venlo ontdekt?

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen