Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Onderzoek naar 'gevaarlijke' tauros per natuurgebied

Geplaatst opdinsdag 12 mei 2015 - 8:20

De Stichting Ark gaat bekijken in welke gebieden taurossen gehandhaafd kunnen blijven.

Het weghalen van taurossen uit natuurgebied Tungelroyse Beek wordt deze maand nog afgerond.

Afschieten
Na enkele incidenten met taurossen en het afschieten van drie onrustige exemplaren van deze runderen in maart tijdens een vangactie in natuurgebied Tungelroyse Beek, heeft onlangs overleg plaatsgevonden tussen provincie, gemeente Weert en Stichting Ark. Deze stichting is mede-eigenaar van de kudde runderen.

Bezwaren
Tijdens dat overleg is afgesproken dat de Stichting Ark per natuurgebied samen met onder anderen omwonenden en agrariërs gaat kijken of taurossen daar gewenst zijn of niet. Op een aantal plekken is er namelijk weinig draagvlak voor de taurossen bij recreanten, omwonenden, natuurliefhebbers en agrariërs omdat de dieren gevaarlijk zouden zijn. Tegen een besluit om veeroosters voor deze dieren aan te brengen zodat ze ‘vrij’ rond kunnen lopen bijvoorbeeld, is bij de gemeente Weert een groot aantal bezwaren binnengekomen.

Naar aanleiding van alle commotie stelde de gemeente de aanleg van veeroosters uit. De aanleg gaat alleen door als de veiligheid is gegarandeerd en het veiligheidsgevoel bij recreanten, omwonenden en agrariërs is verbeterd, stelt de gemeente.

Weerstand
Volgens Denis Frissen, natuurbeheerder bij de Stichting Ark is de weerstand tegen taurossen per gebied heel verschillend. "Uit natuurgebieden waar grijze taurossen rondlopen, krijgen we veel minder klachten dan uit gebieden waar de taurossen zwart zijn. Die laatste komen blijkbaar toch een stuk bedreigender over dan hun grijze soortgenoten. In gebieden waar we taurossen weg gaan halen, zal een ander runderras terugkomen."

Verdoofd
In gebied Tungelroyse Beek wordt deze maand nog een kudde taurossen weggehaald. De dieren worden verdoofd en naar het Brabantse Keent gebracht. Daar wordt besloten of de dieren naar de slacht gaan of een nieuwe rol in het fokprogramma krijgen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Drie ossen afgeschoten in natuurgebied Tungelroyse beek
pony, dier
Politie vangt twee verdwaalde pony's in Stramproy
Losgebroken koeien zwerven tussen Ell en Stramproy
Onvrede over aanleg bos in open beekdal
Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen