Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Onderzoek naar 'gevaarlijke' tauros per natuurgebied

Geplaatst opdinsdag 12 mei 2015 - 8:20

De Stichting Ark gaat bekijken in welke gebieden taurossen gehandhaafd kunnen blijven.

Het weghalen van taurossen uit natuurgebied Tungelroyse Beek wordt deze maand nog afgerond.

Afschieten
Na enkele incidenten met taurossen en het afschieten van drie onrustige exemplaren van deze runderen in maart tijdens een vangactie in natuurgebied Tungelroyse Beek, heeft onlangs overleg plaatsgevonden tussen provincie, gemeente Weert en Stichting Ark. Deze stichting is mede-eigenaar van de kudde runderen.

Bezwaren
Tijdens dat overleg is afgesproken dat de Stichting Ark per natuurgebied samen met onder anderen omwonenden en agrariërs gaat kijken of taurossen daar gewenst zijn of niet. Op een aantal plekken is er namelijk weinig draagvlak voor de taurossen bij recreanten, omwonenden, natuurliefhebbers en agrariërs omdat de dieren gevaarlijk zouden zijn. Tegen een besluit om veeroosters voor deze dieren aan te brengen zodat ze ‘vrij’ rond kunnen lopen bijvoorbeeld, is bij de gemeente Weert een groot aantal bezwaren binnengekomen.

Naar aanleiding van alle commotie stelde de gemeente de aanleg van veeroosters uit. De aanleg gaat alleen door als de veiligheid is gegarandeerd en het veiligheidsgevoel bij recreanten, omwonenden en agrariërs is verbeterd, stelt de gemeente.

Weerstand
Volgens Denis Frissen, natuurbeheerder bij de Stichting Ark is de weerstand tegen taurossen per gebied heel verschillend. "Uit natuurgebieden waar grijze taurossen rondlopen, krijgen we veel minder klachten dan uit gebieden waar de taurossen zwart zijn. Die laatste komen blijkbaar toch een stuk bedreigender over dan hun grijze soortgenoten. In gebieden waar we taurossen weg gaan halen, zal een ander runderras terugkomen."

Verdoofd
In gebied Tungelroyse Beek wordt deze maand nog een kudde taurossen weggehaald. De dieren worden verdoofd en naar het Brabantse Keent gebracht. Daar wordt besloten of de dieren naar de slacht gaan of een nieuwe rol in het fokprogramma krijgen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Drie ossen afgeschoten in natuurgebied Tungelroyse beek
pony, dier
Politie vangt twee verdwaalde pony's in Stramproy
Losgebroken koeien zwerven tussen Ell en Stramproy
Onvrede over aanleg bos in open beekdal
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen