Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar 'gevaarlijke' tauros per natuurgebied

Geplaatst opdinsdag 12 mei 2015 - 8:20

De Stichting Ark gaat bekijken in welke gebieden taurossen gehandhaafd kunnen blijven.

Het weghalen van taurossen uit natuurgebied Tungelroyse Beek wordt deze maand nog afgerond.

Afschieten
Na enkele incidenten met taurossen en het afschieten van drie onrustige exemplaren van deze runderen in maart tijdens een vangactie in natuurgebied Tungelroyse Beek, heeft onlangs overleg plaatsgevonden tussen provincie, gemeente Weert en Stichting Ark. Deze stichting is mede-eigenaar van de kudde runderen.

Bezwaren
Tijdens dat overleg is afgesproken dat de Stichting Ark per natuurgebied samen met onder anderen omwonenden en agrariërs gaat kijken of taurossen daar gewenst zijn of niet. Op een aantal plekken is er namelijk weinig draagvlak voor de taurossen bij recreanten, omwonenden, natuurliefhebbers en agrariërs omdat de dieren gevaarlijk zouden zijn. Tegen een besluit om veeroosters voor deze dieren aan te brengen zodat ze ‘vrij’ rond kunnen lopen bijvoorbeeld, is bij de gemeente Weert een groot aantal bezwaren binnengekomen.

Naar aanleiding van alle commotie stelde de gemeente de aanleg van veeroosters uit. De aanleg gaat alleen door als de veiligheid is gegarandeerd en het veiligheidsgevoel bij recreanten, omwonenden en agrariërs is verbeterd, stelt de gemeente.

Weerstand
Volgens Denis Frissen, natuurbeheerder bij de Stichting Ark is de weerstand tegen taurossen per gebied heel verschillend. "Uit natuurgebieden waar grijze taurossen rondlopen, krijgen we veel minder klachten dan uit gebieden waar de taurossen zwart zijn. Die laatste komen blijkbaar toch een stuk bedreigender over dan hun grijze soortgenoten. In gebieden waar we taurossen weg gaan halen, zal een ander runderras terugkomen."

Verdoofd
In gebied Tungelroyse Beek wordt deze maand nog een kudde taurossen weggehaald. De dieren worden verdoofd en naar het Brabantse Keent gebracht. Daar wordt besloten of de dieren naar de slacht gaan of een nieuwe rol in het fokprogramma krijgen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

rund stramproy verdronken (21 dec 2019)
Redding te laat: rund verdronken
Drie ossen afgeschoten in natuurgebied Tungelroyse beek
pony, dier
Politie vangt twee verdwaalde pony's in Stramproy
Losgebroken koeien zwerven tussen Ell en Stramproy
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen