Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar gastronomisch instituut in Euregio

Geplaatst opvrijdag 10 juli 2020 - 5:58

Er komt een onderzoek om te zien of een gastronomisch instituut in de Euregio haalbaar is. Toprestaurants zouden in het instituut nieuwe topkoks en bedienend personeel moeten gaan opleiden.

Het onderzoek is één van de zes projecten in de Euregio Rijn-Maas-Noord dat Europese subsidie krijgt uit het potje voor grensoverschrijdende projecten.

Aantrekkelijke regio
In het voorjaar van 2021 wordt er een groot symposium georganiseerd met sprekers uit Frankrijk en de Verenigde Staten waar al gastronomische instituten bestaan. 'De euregio wil zich als gezonde en toeristisch aantrekkelijke regio profileren en aansluiten bij de trend naar gezond en lekker eten met streekproducten', zo laat het samenwerkingsverband weten.

Fietstoerisme
Een ander project dat EU-subsidie ontvangt, is een onderzoek naar de verkeersknelpunten voor fietsers langs de Noordervaart. Dat kanaal werd tussen 1803 en 1810 aangelegd als onderdeel van het 'Grand Canal du Nord'-plan van Napoleon. Dat moest Maas en Rijn met elkaar verbinden. Maar dat is er nooit van gekomen. Wel kwam er tussen Viersen en Neuss het Nordkanal.

De Euregio Rijn-Maas-Noord wil de geschiedenis van dit kanaal sterker op de digitale kaart zetten in de markt van het fietstoerisme. Vandaar de inventarisatie van knelpunten waarbij ook burgers worden betrokken om de kwaliteit van de fietsroute te verbeteren.

Coronacrisis
Een derde project is een online-onderzoek onder 2500 leerlingen op 50 scholen in Noordrijn-Westfalen en Limburg over de coronacrisis. Daarin wordt gevraagd of de houding ten opzichte van het buurland is veranderd omdat de coronamaatregelen in Nederland en Duitsland (soms) verschillend waren.

Andere projecten
Verdere projecten behelzen het verzamelen van gegevens die de economische kracht van de Euregio laten zien, onder meer belangrijk voor het aantrekken van bedrijven en de lobby naar de politiek.

Ook komen er wisseltentoonstellingen op het gebied van natuur en cultuur tussen musea in de grensregio. En de theaters van Krefeld, Mönchengladbach en Venlo laten een onderzoek doen naar structurele samenwerking. Ook co-producties en programmering aan beide kanten van de grens maken deel uit van dit project.

Helft subsidie
In totaal gaat het bij de zes projecten om een Europese subsidie van bijna 160.000 euro. Dat is de helft van de kosten. De deelnemers aan een project betalen de andere 50 procent. De Euregio Rijn-Maas-Noord bestaat uit 30 gemeenten. Aan Nederlandse kant zijn dat dertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, zoals Roermond, Venlo, Venray, Weert en Echt-Susteren.

Tot de zeventien Duitse gemeenten behoren Krefeld, Mönchengladbach, Straelen en Niederkrüchten. Ook een aantal Duitse Kamers van Koophandel en MKB-Limburg maken deel uit van het samenwerkingsverband.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen