Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar gastronomisch instituut in Euregio

Geplaatst opvrijdag 10 juli 2020 - 5:58

Er komt een onderzoek om te zien of een gastronomisch instituut in de Euregio haalbaar is. Toprestaurants zouden in het instituut nieuwe topkoks en bedienend personeel moeten gaan opleiden.

Het onderzoek is één van de zes projecten in de Euregio Rijn-Maas-Noord dat Europese subsidie krijgt uit het potje voor grensoverschrijdende projecten.

Aantrekkelijke regio
In het voorjaar van 2021 wordt er een groot symposium georganiseerd met sprekers uit Frankrijk en de Verenigde Staten waar al gastronomische instituten bestaan. 'De euregio wil zich als gezonde en toeristisch aantrekkelijke regio profileren en aansluiten bij de trend naar gezond en lekker eten met streekproducten', zo laat het samenwerkingsverband weten.

Fietstoerisme
Een ander project dat EU-subsidie ontvangt, is een onderzoek naar de verkeersknelpunten voor fietsers langs de Noordervaart. Dat kanaal werd tussen 1803 en 1810 aangelegd als onderdeel van het 'Grand Canal du Nord'-plan van Napoleon. Dat moest Maas en Rijn met elkaar verbinden. Maar dat is er nooit van gekomen. Wel kwam er tussen Viersen en Neuss het Nordkanal.

De Euregio Rijn-Maas-Noord wil de geschiedenis van dit kanaal sterker op de digitale kaart zetten in de markt van het fietstoerisme. Vandaar de inventarisatie van knelpunten waarbij ook burgers worden betrokken om de kwaliteit van de fietsroute te verbeteren.

Coronacrisis
Een derde project is een online-onderzoek onder 2500 leerlingen op 50 scholen in Noordrijn-Westfalen en Limburg over de coronacrisis. Daarin wordt gevraagd of de houding ten opzichte van het buurland is veranderd omdat de coronamaatregelen in Nederland en Duitsland (soms) verschillend waren.

Andere projecten
Verdere projecten behelzen het verzamelen van gegevens die de economische kracht van de Euregio laten zien, onder meer belangrijk voor het aantrekken van bedrijven en de lobby naar de politiek.

Ook komen er wisseltentoonstellingen op het gebied van natuur en cultuur tussen musea in de grensregio. En de theaters van Krefeld, Mönchengladbach en Venlo laten een onderzoek doen naar structurele samenwerking. Ook co-producties en programmering aan beide kanten van de grens maken deel uit van dit project.

Helft subsidie
In totaal gaat het bij de zes projecten om een Europese subsidie van bijna 160.000 euro. Dat is de helft van de kosten. De deelnemers aan een project betalen de andere 50 procent. De Euregio Rijn-Maas-Noord bestaat uit 30 gemeenten. Aan Nederlandse kant zijn dat dertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, zoals Roermond, Venlo, Venray, Weert en Echt-Susteren.

Tot de zeventien Duitse gemeenten behoren Krefeld, Mönchengladbach, Straelen en Niederkrüchten. Ook een aantal Duitse Kamers van Koophandel en MKB-Limburg maken deel uit van het samenwerkingsverband.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen