Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar dood Ivana Smit heropend

Geplaatst opvrijdag 22 november 2019 - 7:48

Het gerechtshof van Maleisië heeft het hoger beroep in de zaak omtrent het overlijden van het Sittardse model Ivana Smit gegrond verklaard.

Dat meldt de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra via Twitter. De familie heeft opgelucht gereageerd op het nieuws, zegt de advocaat tegen persbureau ANP.

Heropend
Het gerechtshof in Maleisië stelt dat de dood van Smit het gevolg is van handelen van derden, stelt rechter Collin Lawrence Sequerah. Het onderzoek naar de dood van het model wordt daarom heropend. Volgens Diekstra betekent dit dat het Amerikaanse echtpaar bij wie Smit voor haar val verbleef in beeld komt als verdachten. "Dit is een stap richting vervolging", aldus de raadsman.

Balkon
Smit overleed in 2017 in Kuala Lumpur. Zij bracht destijds de nacht door bij het Amerikaanse stel Alex en Luna Johnson. Onder invloed van drugs was zij van een balkon op de twintigste verdieping gevallen.

Niet houdbaar
De rechtbank in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur oordeelde eerder nog dat de dood van Smit een ongeluk was. Het gerechtshof denkt daar dus anders over. "Volgens deze rechter was de uitspraak van de rechtbank niet houdbaar en is hier duidelijk sprake van een misdrijf", zegt Diekstra.

Eerder dit jaar zag de familie van het model nog af van een civiele procedure tegen het Amerikaanse paar. Het lukte niet om een advocaat te vinden die de zaak op no cure no pay-basis wilde doen.

Erkenning
Volgens de advocaat is het maar de vraag of het Amerikaanse echtpaar Johnson mee zal werken aan het nieuwe onderzoek. Desalniettemin is deze wending belangrijk voor de familie, zegt hij. "Hiermee krijgen ze erkenning voor wat zij altijd hebben gezegd."

Lees ook: Familie Ivana Smit ziet af van civiele procedure

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen