Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar dode damherten Heerlen bij festival

Geplaatst opzaterdag 15 juni 2019 - 17:45

In het Aambos in Heerlen zijn donderdag en vrijdag tenminste twee pasgeboren damherten overleden.

Sectie op het kadaver van het vrijdag gestorven dier moet uitwijzen of de dood verband houdt met het festival Daddy Cool. Dat evenement vindt zaterdag en zondag in het Aambos plaats. De pasgeboren kalveren overleden tijdens opbouwwerkzaamheden voor het festival, dat georganiseerd is door poppodium Nieuwe Nor.

Geschrokken
De Partij voor de Dieren in Heerlen liet in mei al weten zich zorgen te maken over het festival in het broedseizoen. "Ik ben erg geschrokken", zegt de Heerlense PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin. Zaterdag hielden enkele bezorgde dierenvrienden volgens haar een wake om de dode damherten te herdenken. "Dieren ondervinden stress van zo'n festival. En die kan deze damhertjes zomaar fataal zijn geworden." Zij laat weten vragen te gaan stellen aan het gemeentebestuur.

Lees ook: 'Geen festivals in natuurgebieden'

Uit de lucht gegrepen
"Ik denk dat het uit de lucht gegrepen is om een verband te leggen", laat wethouder Jordy Clemens desgevraagd weten. "Toch laten we sectie verrichten en hopen we de doodsoorzaak te achterhalen." Volgens hem is het niet uitzonderlijk dat pasgeboren damherten sterven. "Vaak overlijden deze kwetsbare dieren, omdat ze giftige planten eten of bijgevoederd worden door bezoekers. Daarom vragen we ook om de dieren vooral niet te voeren."

Ecologische schouw
De wethouder laat weten dat vlak voor het evenement nog een ecologische schouw heeft plaatsgevonden en dat de uitkomst daarvan is dat dieren geen levensbedreigende hinder ondervinden van Daddy Cool.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen