Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar dode damherten Heerlen bij festival

Geplaatst opzaterdag 15 juni 2019 - 17:45

In het Aambos in Heerlen zijn donderdag en vrijdag tenminste twee pasgeboren damherten overleden.

Sectie op het kadaver van het vrijdag gestorven dier moet uitwijzen of de dood verband houdt met het festival Daddy Cool. Dat evenement vindt zaterdag en zondag in het Aambos plaats. De pasgeboren kalveren overleden tijdens opbouwwerkzaamheden voor het festival, dat georganiseerd is door poppodium Nieuwe Nor.

Geschrokken
De Partij voor de Dieren in Heerlen liet in mei al weten zich zorgen te maken over het festival in het broedseizoen. "Ik ben erg geschrokken", zegt de Heerlense PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin. Zaterdag hielden enkele bezorgde dierenvrienden volgens haar een wake om de dode damherten te herdenken. "Dieren ondervinden stress van zo'n festival. En die kan deze damhertjes zomaar fataal zijn geworden." Zij laat weten vragen te gaan stellen aan het gemeentebestuur.

Lees ook: 'Geen festivals in natuurgebieden'

Uit de lucht gegrepen
"Ik denk dat het uit de lucht gegrepen is om een verband te leggen", laat wethouder Jordy Clemens desgevraagd weten. "Toch laten we sectie verrichten en hopen we de doodsoorzaak te achterhalen." Volgens hem is het niet uitzonderlijk dat pasgeboren damherten sterven. "Vaak overlijden deze kwetsbare dieren, omdat ze giftige planten eten of bijgevoederd worden door bezoekers. Daarom vragen we ook om de dieren vooral niet te voeren."

Ecologische schouw
De wethouder laat weten dat vlak voor het evenement nog een ecologische schouw heeft plaatsgevonden en dat de uitkomst daarvan is dat dieren geen levensbedreigende hinder ondervinden van Daddy Cool.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen