Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar dode damherten Heerlen bij festival

Geplaatst opzaterdag 15 juni 2019 - 17:45

In het Aambos in Heerlen zijn donderdag en vrijdag tenminste twee pasgeboren damherten overleden.

Sectie op het kadaver van het vrijdag gestorven dier moet uitwijzen of de dood verband houdt met het festival Daddy Cool. Dat evenement vindt zaterdag en zondag in het Aambos plaats. De pasgeboren kalveren overleden tijdens opbouwwerkzaamheden voor het festival, dat georganiseerd is door poppodium Nieuwe Nor.

Geschrokken
De Partij voor de Dieren in Heerlen liet in mei al weten zich zorgen te maken over het festival in het broedseizoen. "Ik ben erg geschrokken", zegt de Heerlense PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin. Zaterdag hielden enkele bezorgde dierenvrienden volgens haar een wake om de dode damherten te herdenken. "Dieren ondervinden stress van zo'n festival. En die kan deze damhertjes zomaar fataal zijn geworden." Zij laat weten vragen te gaan stellen aan het gemeentebestuur.

Lees ook: 'Geen festivals in natuurgebieden'

Uit de lucht gegrepen
"Ik denk dat het uit de lucht gegrepen is om een verband te leggen", laat wethouder Jordy Clemens desgevraagd weten. "Toch laten we sectie verrichten en hopen we de doodsoorzaak te achterhalen." Volgens hem is het niet uitzonderlijk dat pasgeboren damherten sterven. "Vaak overlijden deze kwetsbare dieren, omdat ze giftige planten eten of bijgevoederd worden door bezoekers. Daarom vragen we ook om de dieren vooral niet te voeren."

Ecologische schouw
De wethouder laat weten dat vlak voor het evenement nog een ecologische schouw heeft plaatsgevonden en dat de uitkomst daarvan is dat dieren geen levensbedreigende hinder ondervinden van Daddy Cool.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen