Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar defect noodaggregaat ziekenhuis Roermond

Geplaatst opdinsdag 21 oktober 2014 - 12:26

Er komt een diepgravend onderzoek naar het niet functioneren van de noodstroom-voorziening in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond.

Directeur Jack Thiadens noemt het defect van het noodaggregaat 'bijzonder ongelukkig'. Rond het ziekenhuis wordt gesproken van 'een grote misser'.

Automatisch
Normaal gesproken hoort het noodaggregaat bij een stroomstoring automatisch direct stroom te leveren, zodat de medische zorg aan de patiënten niet in gevaar komt. Waarom dat dinsdagochtend mis ging, is onduidelijk. Volgens directeur Thiadens is ook voor het starten van een noodaggregaat elektriciteit nodig, en die was er niet.

Zelf verantwoordelijk
Het ziekenhuis is zelf verantwoordelijk voor de noodstroom, zegt netwerkbeheerder Enexis. Volgens woordvoerder Jan Bakker van Enexis ging het mis binnen de muren van het ziekenhuis. Na een uur was er weer elektriciteit van buiten beschikbaar, maar die kwam niet bij het ziekenhuis binnen door mogelijk een verkeerde schakeling.

Aggregaat aangeboden
Enexis heeft het Laurentius Ziekenhuis een groot aggregaat aangeboden, zolang de eigen noodvoorziening nog kuren vertoont. Ook het aggregaat van de brandweer blijft voor alle zekerheid staan. Het ziekenhuis laat samen met Enexis uitzoeken waarom de noodstroom niet werkte. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt geïnformeerd.

Volgens de Enexis-woorvoerder komt het vrijwel nooit voor dat een noodstroomapparaat in een ziekenhuis dienst weigert.

30 procent
De oorzaak van de stroomstoring was graafwerk. Enexis zegt dat in 30 procent van de gevallen graafwerk de oorzaak is van een stroom- of gasstoring.

Lees ook:
- Binnenstad en ziekenhuis Roermond hebben weer stroom
- Ziekenhuis Roermond evacueert patiënten na stroomstoring

Lees meer in het achtergrondartikel van De Limburger.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Onderhoud noodaggregaten vaak onder de maat'
Wat ging er mis bij de stroomstoring in Roermond?
Laurentius Ziekenhuis Roermond opnieuw in het duister
Onderhoud noodstroom ziekenhuis Roermond was op orde
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen