Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar defect noodaggregaat ziekenhuis Roermond

Geplaatst opdinsdag 21 oktober 2014 - 12:26

Er komt een diepgravend onderzoek naar het niet functioneren van de noodstroom-voorziening in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond.

Directeur Jack Thiadens noemt het defect van het noodaggregaat 'bijzonder ongelukkig'. Rond het ziekenhuis wordt gesproken van 'een grote misser'.

Automatisch
Normaal gesproken hoort het noodaggregaat bij een stroomstoring automatisch direct stroom te leveren, zodat de medische zorg aan de patiënten niet in gevaar komt. Waarom dat dinsdagochtend mis ging, is onduidelijk. Volgens directeur Thiadens is ook voor het starten van een noodaggregaat elektriciteit nodig, en die was er niet.

Zelf verantwoordelijk
Het ziekenhuis is zelf verantwoordelijk voor de noodstroom, zegt netwerkbeheerder Enexis. Volgens woordvoerder Jan Bakker van Enexis ging het mis binnen de muren van het ziekenhuis. Na een uur was er weer elektriciteit van buiten beschikbaar, maar die kwam niet bij het ziekenhuis binnen door mogelijk een verkeerde schakeling.

Aggregaat aangeboden
Enexis heeft het Laurentius Ziekenhuis een groot aggregaat aangeboden, zolang de eigen noodvoorziening nog kuren vertoont. Ook het aggregaat van de brandweer blijft voor alle zekerheid staan. Het ziekenhuis laat samen met Enexis uitzoeken waarom de noodstroom niet werkte. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt geïnformeerd.

Volgens de Enexis-woorvoerder komt het vrijwel nooit voor dat een noodstroomapparaat in een ziekenhuis dienst weigert.

30 procent
De oorzaak van de stroomstoring was graafwerk. Enexis zegt dat in 30 procent van de gevallen graafwerk de oorzaak is van een stroom- of gasstoring.

Lees ook:
- Binnenstad en ziekenhuis Roermond hebben weer stroom
- Ziekenhuis Roermond evacueert patiënten na stroomstoring

Lees meer in het achtergrondartikel van De Limburger.

Directeur Jack Thiadens van het ziekenhuis over het niet functioneren van de noodstroom, in gesprek met Wouter Nelissen van L1.
Video: L1
Woordvoerder Jan Bakker van Enexis over de stroomproblemen bij het Roermondse ziekenhuis.
Video: L1
Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Onderhoud noodaggregaten vaak onder de maat'
Wat ging er mis bij de stroomstoring in Roermond?
Laurentius Ziekenhuis Roermond opnieuw in het duister
Onderhoud noodstroom ziekenhuis Roermond was op orde
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen