Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar bodem Kasteelruïne Valkenburg

Geplaatst opdonderdag 12 mei 2022 - 21:09

Archeologen doen vanaf deze week onderzoek in de grond bij de kasteelruïne in Valkenburg. Vorig jaar werd het enige bekende graf op de ruïne geopend.

Naar aanleiding van dat onderzoek en eerdere historische informatie bestaat het vermoeden dat er meer graven zijn. Ook hoopt men nog meer te weten te komen over het kasteel.

Video: L1

"Wie weet zit er onder de grond nog muurresten waaruit blijkt dat het kasteel er toch nog misschien anders uit heeft gezien dan dat we tot nu toe ooit gedacht hebben", zegt Lotte van de Ven van de stichting Kasteel van Valkenburg.

Lees ook: Eeuwenoud skelet Kasteelruïne Valkenburg onderzocht

Scans van de bodem
Het geofysisch onderzoek van de bodem wordt gedaan met meetapparatuur. De scans geven informatie over de weerstand en het magnetisme onder de grond. "Dat gecombineerd met de historische gegevens en eerdere archeologische onderzoeken, dan kun je heel vaak wel iets nieuws toevoegen aan dit terrein", meent Joep Orbons. Hij is specialist geofysisch onderzoek bij Archeopro.

De onderzoekers kunnen op deze manier heel gericht archeologische opgravingen doen op een klein stuk zonder hele grote terreinen open te hoeven leggen.

Nieuwe ontdekkingen
De burcht van de huidige kasteelruïne werd tussen de 12e en 14e eeuw gebouwd. In 1672 werd het kasteel opgeblazen. De afgelopen 100 jaar is er al veel onderzocht over de historie. Toch blijft er volgens Van de Ven altijd wat nieuws te ontdekken. "Archeologie nu is niet wat het vroeger was. Er is veel bekend maar het is een wirwar van informatie. Deze scan zorgt er ook voor dat we nu weer de juiste onderzoeken bij de juiste locaties kunnen matchen", legt ze uit.

In het najaar wordt het geofysisch onderzoek compleet uitgewerkt. Daarna wordt pas duidelijk of er ook daadwerkelijk gegraven gaat worden op de kasteelruïne.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen