Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar bloedverdunners in strijd tegen corona

Geplaatst opdonderdag 23 april 2020 - 21:11

Bloedverdunners zouden wel eens het verschil tussen leven en dood kunnen maken bij ernstig zieke coronapatiënten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, waaraan onder anderen medicus Hugo ten Cate van het MUMC+ in Maastricht heeft meegewerkt.

"Tot nu toe kenden we wel de covid-longontsteking. Sinds enkele weken zijn we erachter dat stolsels in de bloedvaten in de longen een groot probleem zijn", aldus Ten Cate in een interview op Radio 1.

Plotselinge verslechtering
Een kwart van de patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis zijn opgenomen, kampt volgens hem met dat probleem. En het lijkt erop dat de stolsels het verloop van de ziekte ernstig kunnen beïnvloeden. Patiënten gaan plotseling snel achteruit.

Voorspelbaarheid
Wat het beste medicijn is tegen de bloedstolsels wordt nog onderzocht. Wel is inmiddels duidelijk dat er snel een CT-scan gemaakt moet worden bij een patiënt zodra zijn gezondheidssituatie verslechtert. Dan kan worden gezien of er inderdaad stolsels in de longen zijn. Op dit moment wordt onderzocht of met bloedonderzoek vooraf te ontdekken valt welke patiënt last krijgt van stolsels en welke niet.

Remedie
Bloedverdunners kunnen helpen om de stolsels tegen te gaan. Maar het toedienen van een 'normale' hoeveelheid lijkt bij coronapatiënten niet toereikend. Mogelijk moeten zij een dubbele hoeveelheid bloedverdunners krijgen, maar ook weer niet zoveel dat er bloedingen ontstaan.

Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet. De bevindingen tot nu toe worden donderdagavond gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Radiology.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen