Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar bloedverdunners in strijd tegen corona

Geplaatst opdonderdag 23 april 2020 - 21:11

Bloedverdunners zouden wel eens het verschil tussen leven en dood kunnen maken bij ernstig zieke coronapatiënten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, waaraan onder anderen medicus Hugo ten Cate van het MUMC+ in Maastricht heeft meegewerkt.

"Tot nu toe kenden we wel de covid-longontsteking. Sinds enkele weken zijn we erachter dat stolsels in de bloedvaten in de longen een groot probleem zijn", aldus Ten Cate in een interview op Radio 1.

Plotselinge verslechtering
Een kwart van de patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis zijn opgenomen, kampt volgens hem met dat probleem. En het lijkt erop dat de stolsels het verloop van de ziekte ernstig kunnen beïnvloeden. Patiënten gaan plotseling snel achteruit.

Voorspelbaarheid
Wat het beste medicijn is tegen de bloedstolsels wordt nog onderzocht. Wel is inmiddels duidelijk dat er snel een CT-scan gemaakt moet worden bij een patiënt zodra zijn gezondheidssituatie verslechtert. Dan kan worden gezien of er inderdaad stolsels in de longen zijn. Op dit moment wordt onderzocht of met bloedonderzoek vooraf te ontdekken valt welke patiënt last krijgt van stolsels en welke niet.

Remedie
Bloedverdunners kunnen helpen om de stolsels tegen te gaan. Maar het toedienen van een 'normale' hoeveelheid lijkt bij coronapatiënten niet toereikend. Mogelijk moeten zij een dubbele hoeveelheid bloedverdunners krijgen, maar ook weer niet zoveel dat er bloedingen ontstaan.

Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet. De bevindingen tot nu toe worden donderdagavond gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Radiology.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen