Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar bloedverdunners in strijd tegen corona

Geplaatst opdonderdag 23 april 2020 - 21:11

Bloedverdunners zouden wel eens het verschil tussen leven en dood kunnen maken bij ernstig zieke coronapatiënten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, waaraan onder anderen medicus Hugo ten Cate van het MUMC+ in Maastricht heeft meegewerkt.

"Tot nu toe kenden we wel de covid-longontsteking. Sinds enkele weken zijn we erachter dat stolsels in de bloedvaten in de longen een groot probleem zijn", aldus Ten Cate in een interview op Radio 1.

Plotselinge verslechtering
Een kwart van de patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis zijn opgenomen, kampt volgens hem met dat probleem. En het lijkt erop dat de stolsels het verloop van de ziekte ernstig kunnen beïnvloeden. Patiënten gaan plotseling snel achteruit.

Voorspelbaarheid
Wat het beste medicijn is tegen de bloedstolsels wordt nog onderzocht. Wel is inmiddels duidelijk dat er snel een CT-scan gemaakt moet worden bij een patiënt zodra zijn gezondheidssituatie verslechtert. Dan kan worden gezien of er inderdaad stolsels in de longen zijn. Op dit moment wordt onderzocht of met bloedonderzoek vooraf te ontdekken valt welke patiënt last krijgt van stolsels en welke niet.

Remedie
Bloedverdunners kunnen helpen om de stolsels tegen te gaan. Maar het toedienen van een 'normale' hoeveelheid lijkt bij coronapatiënten niet toereikend. Mogelijk moeten zij een dubbele hoeveelheid bloedverdunners krijgen, maar ook weer niet zoveel dat er bloedingen ontstaan.

Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet. De bevindingen tot nu toe worden donderdagavond gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Radiology.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen