Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar artsen die 'coronamedicijn' voorschrijven

Geplaatst opzaterdag 20 maart 2021 - 8:56

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) start een onderzoek naar de Meijelse huisarts Rob Elens en andere artsen die nog steeds antimalariamedicijn hydroxychloroquine en het antischurftmiddel ivermectine voorschrijven aan coronapatiënten.

Dat meldt het Algemeen Dagblad zaterdagochtend.

Zeshonderd patiënten
De inspectie start het onderzoek nadat ondernemer Evert de Blok in de krant liet weten samen met Elens een platform te zijn begonnen waarop een alternatieve behandeling voor corona wordt gepromoot. Daarmee kunnen artsen recepten uitschrijven, waardoor volgens De Blok al zeshonderd patiënten aan de omstreden medicijnen zijn geholpen. Volgens de ondernemer mogen artsen medicijnen ook voorgeschreven worden voor andere ziekten dan waarvoor ze eigenlijk zijn goedgekeurd.

Ziekenhuis
De inspectie IGJ is echter een andere mening toegedaan en kondigt na het artikel in het AD een onderzoek aan. Volgens de inspectie mogen de medicijnen alleen worden voorgeschreven aan patiënten die in het ziekenhuis verblijven, zodat mogelijke bijwerkingen als hartritmestoornissen direct gemonitord kunnen worden. 'Dit kan onvoldoende als een patiënt thuis verblijft', reageert de inspectie in de krant.

Lees ook: Deel van 'Meijels coronamedicijn' nader onderzocht

Kritiek
Elens kreeg vorig jaar veel kritiek voor zijn aanpak van het coronavirus. De Meijelse arts experimenteerde met een medicijnenmix om mensen die geveld waren door het coronavirus weer beter te maken. Medisch vakblad The Lancet schreef destijds dat het Meijelse coronamedicijn niet werkt. De wereldgezondheidsorganisatie WHO legde vervolgens in mei, op basis van die wetenschappelijke publicatie, een onderzoek naar de werking van het middel bij coronapatiënten stil.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen