Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar Alzheimer: talentenprijs naar Maastrichtenaar

Geplaatst opdonderdag 12 december 2019 - 18:10

De Maastrichtse onderzoeker Kay Deckers heeft de Young Outstanding Researcher Award gewonnen. Hij won daarmee een prijs van 100.000 euro.

De 31-jarige Deckers is neuropsycholoog/epidemioloog in het Alzheimer Centrum Limburg in Maastricht. Het is de eerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt door Alzheimer Nederland.

Lichaamsbeweging
De prijs is ingesteld om getalenteerde wetenschappers te behouden voor het dementie-onderzoek en zo mogelijk sneller oplossingen te vinden voor dementie.

Leefstijlfactoren
Deckers richt zich in zijn onderzoek op de relatie tussen leefstijlfactoren zoals hoge bloeddruk of lichaamsbeweging en de kans op het krijgen van dementie.

Rekenmodel
Hij ontwikkelde hiervoor een rekenmodel waarmee iemand inzicht krijgt in zijn eigen hersengezondheid. De onderzoeker wil mensen meer bewust maken dat je de kans op alzheimer zelf kan verkleinen.

Huisartsen
Met het gewonnen geld wil Deckers lesmateriaal ontwikkelen bedoeld voor onder meer huisartsen. Zo kunnen zij het onderwerp beter bespreekbaar maken in hun praktijk.

Jury
In totaal waren er drie kandidaten voor de titel. De Maastrichtse onderzoeker kreeg zowel de meeste stemmen van het publiek als de jury.

Het is de bedoeling dat de prijs van Alzheimer Nederland voortaan elk jaar wordt uitgereikt.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen