Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar Alzheimer: talentenprijs naar Maastrichtenaar

Geplaatst opdonderdag 12 december 2019 - 18:10

De Maastrichtse onderzoeker Kay Deckers heeft de Young Outstanding Researcher Award gewonnen. Hij won daarmee een prijs van 100.000 euro.

De 31-jarige Deckers is neuropsycholoog/epidemioloog in het Alzheimer Centrum Limburg in Maastricht. Het is de eerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt door Alzheimer Nederland.

Lichaamsbeweging
De prijs is ingesteld om getalenteerde wetenschappers te behouden voor het dementie-onderzoek en zo mogelijk sneller oplossingen te vinden voor dementie.

Leefstijlfactoren
Deckers richt zich in zijn onderzoek op de relatie tussen leefstijlfactoren zoals hoge bloeddruk of lichaamsbeweging en de kans op het krijgen van dementie.

Rekenmodel
Hij ontwikkelde hiervoor een rekenmodel waarmee iemand inzicht krijgt in zijn eigen hersengezondheid. De onderzoeker wil mensen meer bewust maken dat je de kans op alzheimer zelf kan verkleinen.

Huisartsen
Met het gewonnen geld wil Deckers lesmateriaal ontwikkelen bedoeld voor onder meer huisartsen. Zo kunnen zij het onderwerp beter bespreekbaar maken in hun praktijk.

Jury
In totaal waren er drie kandidaten voor de titel. De Maastrichtse onderzoeker kreeg zowel de meeste stemmen van het publiek als de jury.

Het is de bedoeling dat de prijs van Alzheimer Nederland voortaan elk jaar wordt uitgereikt.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen