Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar alcoholverbod Horst aan de Maas

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 20:24

Een meerderheid van de gemeenteraad in Horst aan de Maas wil de mogelijkheid van een alcoholverbod bij openbare feestjes waar kinderen bij zijn onderzoeken.

Aanleiding zijn de cijfers uit de Gezondheidsmonitor van de GGD waaruit blijkt dat jongeren in Horst meer drinken dan hun leeftijdgenoten elders in het land.

Openbare evenementen
De fractie van D66 en GroenLinks heeft samen met Essentie een motie ingediend waarin de gemeente wordt gevraagd een actieplan op te stellen. Onderdeel daarvan is het onderzoeken naar de mogelijkheid van een alcoholverbod bij openbare evenementen waar ook kinderen bij zijn, zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht en carnaval.

Tieners Horst aan de Maas koploper
"Zien drinken, doet drinken", zegt Jos Gubbels van D66. "Het gaat erom dat mensen zich hier bewust van zijn. Voorbeeldgedrag van ouders is belangrijk om erin bij te dragen dat kinderen minder gaan drinken."

Het alcoholgebruik onder tieners ligt in Horst aan de Maas al jaren hoger dan in de rest van onze provincie, zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor 2019 van de GGD. In het onderzoek werden jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar gevraagd naar hun drinkgedrag in een tijdsbestek van vier weken. 39 procent gaf aan in die periode wel eens gedronken te hebben. Dat is meer dan het gemiddelde in de provincie, waar dit slechts bij 30 procent het geval is.

Op de vraag of de jongeren vijf glazen of meer hadden gedronken op één avond antwoordde 30 procent van de jongeren in Horst hier bevestigend op. Over de hele provincie zei gemiddeld 22 procent van de jongeren dat dit het geval is.

Dalende trend
Het goede nieuws is dat het gebruik in alcohol wel afneemt. In 2005 was het alcohol onder tieners in Horst, 75 procent nu is dat dus gedaald naar 39 procent.

Maar de politiek in Horst had gehoopt op betere cijfers. Toch ziet wethouder Roy Bouten niets in een verbod. Hij wil in gesprek met ouders gaan om meer bewustwording bij jongeren te krijgen. In het voorjaar komt de gemeente met een plan om het alcoholgebruik onder jongeren te ontmoedigen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen