Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek Mojo: gaat de festivalzomer volgend jaar door?

Geplaatst opmaandag 31 augustus 2020 - 15:08

Limburgse festivals Pinkpop, Bospop en Solar snakken naar duidelijkheid over de festivalzomer van 2021. De uitkomsten van een recent onderzoek bieden een sprankje hoop.

Dat blijkt uit een rondgang langs de Limburgse festivals.

Onderzoek
Eind april werd het verbod op grote evenementen verlengd tot 1 september. Hoe het daarna uit gaat zien, is vooralsnog onduidelijk. Maar dat festivals staan te popelen, is geen verrassing. Festival- en concertorganisator Mojo en Lowlands hebben wetenschappelijk onderzoek laten doen naar het coronavirus in relatie tot festivals en evenementen. Een van de uitkomsten van het onderzoek van Crisislab, een onderzoeksteam dat de Radboud Universiteit ondersteunt, is dat concerten in de buitenlucht weinig coronagevaar opleveren.

Kartrekker
"Ik ben voorzichtig positief over volgend jaar", zegt Dennis Behlau, projectmanager van Solar. "Het is goed dat dit onderzoek is gedaan. Het is goed voor de sector dat een grote organisatie als Mojo zich als kartrekker opstelt en het balletje aan het rollen probeert te krijgen in Den Haag." Volgens Behlau wordt er achter de schermen bij het Roermondse festival al gewerkt aan de editie van volgend jaar. "We zijn op zoek naar oplossingen hoe het wél door kan gaan. Groter of kleiner. Een dag meer of een dag minder. We bekijken meerdere opties Het is ook een optie dat we de temperatuur opnemen van festivalbezoekers. Dit onderzoek geeft in ieder geval hoop."

En dat is wel belangrijk voor Solar. Net als andere organisatoren zag het Roermondse festival hoe er vanwege het rondwarende coronavirus een streep door de festivalzomer én de bijbehorende inkomsten ging. "Dat hakt er natuurlijk in. Des te belangrijker is het om na te denken over dingen die wél kunnen", zegt Behlau.

Vergunning
Ook bij Pinkpop wordt achter de schermen al gewerkt aan de editie van volgend jaar. Sterker nog, de kaartverkoop wordt binnenkort ook weer hervat. Over het onderzoek van Mojo - waar Pinkpop ook onder valt - kan Niek Murray van het Landgraafse festival niet veel zeggen. "Er wordt natuurlijk veel geroepen", zegt hij. "Uiteindelijk moeten we een vergunning krijgen van de gemeente. Als die zegt dat het niet door kan gaan, helpt dit onderzoek ook niet." Volgens Murray is het daarentegen wel goed dat er ook eens 'positief nieuws' klinkt uit de branche. "Maar er is nog veel onzeker. Het verbod op grote evenementen loopt tot 1 september, maar wat is daarna?"

Lees ook: Pearl Jam sluit Pinkpop 2021 af

Ontwikkelingen
Ook in Weert worden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden. "Ondertussen gaan wij door met alle voorbereidingen om alsnog in 2021 onze jubileumeditie te kunnen houden", zegt Koen Klomp van Bospop. "Het programma is grotendeels doorgeplaatst naar 2021 en kaartkopers die hun tickets wensten in te leveren, hebben dat in juni kunnen doen. Kortom, wij kijken alleen nog maar vooruit."

Lees ook: Lionel Richie komt volgend jaar terug voor jubileum Bospop

Persconferentie
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge houden dinsdagavond een persconferentie. De kans is groot dat er dan wordt gekeken naar grote evenementen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen