Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek met lichtbril: 'Minder klachten bij nachtwerk'

Geplaatst opmaandag 15 februari 2021 - 10:42

Binnen het VieCuri ziekenhuis wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van lichtbrillen. Dat zijn speciale brillen die licht afgeven en effect kunnen hebben op het dag- en nachtritme.

Het onderzoek op de ziekenhuizen in Venlo en Venray is opgezet met de Universiteit Maastricht en de Technische Universiteit Eindhoven.

Kwaliteit van werk
Door 's nachts te moeten werken, kan de biologische klok worden verstoord. Op korte termijn kan dit leiden tot verstoring van slaap en minder alertheid. Op de langere termijn kan nachtwerk zelfs leiden tot ziekten. Daarom wordt onderzocht of de speciale bril hier positief effect op kan hebben bij verpleegkundigen. "Wij hopen dat met deze bril zorgverleners minder klachten ervaren tijdens nachtdiensten, minder mensen ziek worden, mensen meer plezier hebben in het werk en de kwaliteit van werken gaat verbeteren", zegt IC-arts en één van de initiatiefnemers Jos le Noble.

Video: L1

Veldonderzoek
Aan het onderzoek doen verpleegkundigen van de Intensive Care, de spoedeisende hulp en de hartbewakingsafdeling mee. "Er zijn verschillende bedrijven die een dergelijke bril hebben gemaakt waardoor het in allerlei ziekenhuizen ook al wordt gebruikt", zegt hoofdonderzoeker Anneloes Opperhuizen van de Universiteit Maastricht. "Er zijn positieve reacties, maar het daadwerkelijke effect is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Veel onderzoek dat wordt gedaan, vindt plaats in een laboratorium maar niet in de praktijk." Met het veldonderzoek in Venlo en Venray hopen de onderzoekers een belangrijke bijdrage te kunnen leveren.

De resultaten worden eind 2021 verwacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen