Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Onderzoek: 'Meer baby's met afwijkingen in Limburg geboren'

Geplaatst opvrijdag 25 mei 2018 - 6:59

In Limburg worden meer baby's met een afwijking geboren dan elders in het land.

Epidemioloog Luc Smits van de Universiteit in Maastricht noemt het 'alarmerend' in De Limburger. Hij deed onderzoek naar de pasgeborenen tussen 2010 en 2015.

Hoger dan landelijk
De krant weet dat er van de ongeveer 8000 baby's die jaarlijks in onze provincie worden geboren, er circa 300 een afwijking hebben. Dat is 3,84 procent, terwijl het landelijke gemiddelde op 2,84 procent ligt.

Levenslange aandoeningen
"Het gaat om potentieel levensbedreigende afwijkingen of levenslange aandoeningen", zegt Smits tegen De Limburger. Volgens de onderzoeker moet er daarom ook iets gebeuren. Hij wil verder onderzoek doen.

Noord-Limburg
Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijke verhoging in Parkstad en Noord-Limburg te zien is. "Van Parkstad weten we dat daar veel kinderen opgroeien in armoede en dat roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik er vaker voorkomen, ook bij aanstaande moeders", zegt Smits. "De verhoging in Noord-Limburg is echt een raadsel."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen