Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: Limburgers maken zich druk om extreem weer

Geplaatst opdonderdag 28 oktober 2021 - 6:00

Van heel Nederland maken inwoners van Limburg zich het meest zorgen om de gevolgen van extreem weer in hun woonomgeving.

Dat blijkt uit een enquête-onderzoek van LocalFocus en Kieskompas. Bijna 20.000 mensen vulden de enquête in. Ze konden antwoord geven op de stelling 'Ik maak mij zorgen over de gevolgen van extreem weer'.

Overstromingen
Opvallend is dat twee op de drie Limburgers ongerust is over het veranderende klimaat. En dat is ook niet zo gek na het hoogwater van afgelopen zomer. Limburgers waren niet voorbereid op overstromingen en evacuaties. De watersnood was een ongeëvenaarde gebeurtenis met een miljoenenschade tot gevolg. Daarnaast zorgden de overstromingen voor een grote impact. Ruim 25 procent van de respondenten is het helemaal eens met de stelling. 42 procent antwoordt 'mee eens' en 12 procent heeft geen mening. De rest (10 procent) zegt het niet eens te zijn met de stelling.

Landelijk
Als we verder inzoomen komt naar voren dat naast Limburg ook in Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant de meerderheid aangeeft zich zorgen te maken om extreme weersomstandigheden. Daarbij gaat het niet alleen om extreme regenbuien, maar ook langdurige droogte of flinke hittegolven.

In de provincies Flevoland (18,9 procent) en Zeeland (16,9 procent) is de groep het kleinst: minder dan de helft van de bewoners stelt ongerust te zijn. Meer dan 15 procent van de respondenten in Flevoland, Zeeland én Overijssel zegt zich niet druk te maken over het klimaat.

Alarmistisch rapport
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) waarschuwt in een onlangs verschenen rapport dat de risico's door de klimaatverandering in ons land groter worden. Het instituut geeft onder meer aan dat er grotere kans is op extreme regenbuien en een hogere zeespiegel.

Lees ook: 'Aanpassen aan klimaatverandering moet topprioriteit zijn'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen