Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: Limburgers maken zich druk om extreem weer

Geplaatst opdonderdag 28 oktober 2021 - 6:00

Van heel Nederland maken inwoners van Limburg zich het meest zorgen om de gevolgen van extreem weer in hun woonomgeving.

Dat blijkt uit een enquête-onderzoek van LocalFocus en Kieskompas. Bijna 20.000 mensen vulden de enquête in. Ze konden antwoord geven op de stelling 'Ik maak mij zorgen over de gevolgen van extreem weer'.

Overstromingen
Opvallend is dat twee op de drie Limburgers ongerust is over het veranderende klimaat. En dat is ook niet zo gek na het hoogwater van afgelopen zomer. Limburgers waren niet voorbereid op overstromingen en evacuaties. De watersnood was een ongeëvenaarde gebeurtenis met een miljoenenschade tot gevolg. Daarnaast zorgden de overstromingen voor een grote impact. Ruim 25 procent van de respondenten is het helemaal eens met de stelling. 42 procent antwoordt 'mee eens' en 12 procent heeft geen mening. De rest (10 procent) zegt het niet eens te zijn met de stelling.

Landelijk
Als we verder inzoomen komt naar voren dat naast Limburg ook in Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant de meerderheid aangeeft zich zorgen te maken om extreme weersomstandigheden. Daarbij gaat het niet alleen om extreme regenbuien, maar ook langdurige droogte of flinke hittegolven.

In de provincies Flevoland (18,9 procent) en Zeeland (16,9 procent) is de groep het kleinst: minder dan de helft van de bewoners stelt ongerust te zijn. Meer dan 15 procent van de respondenten in Flevoland, Zeeland én Overijssel zegt zich niet druk te maken over het klimaat.

Alarmistisch rapport
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) waarschuwt in een onlangs verschenen rapport dat de risico's door de klimaatverandering in ons land groter worden. Het instituut geeft onder meer aan dat er grotere kans is op extreme regenbuien en een hogere zeespiegel.

Lees ook: 'Aanpassen aan klimaatverandering moet topprioriteit zijn'

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen