Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: kwaliteit Maaswater verontrustend

Geplaatst opdinsdag 22 juni 2021 - 20:26

Een groep wetenschappers doet onderzoek naar de biodiversiteit in de Grensmaas. Op verschillende plekken wordt het leven in de Maas en op haar oevers bestudeerd.

De eerste conclusies zijn volgens onderzoeker Edwin Peeters van de Universiteit Wageningen verontrustend. "Het aantal dieren dat je er aantreft, is vrij beperkt in vergelijking met andere grote rivieren."

Video L1

Overstromingen
Een van de oorzaken hiervan is de snelle fluctuatie in hoogte van het Maaswater door het openstellen van de sluizen. "Hierdoor wordt er in één keer een hoop water naar binnen gestort. Daardoor kunnen bijvoorbeeld visseneitjes worden weggespoeld", zegt bioloog Roy Erkens van de Universiteit Maastricht.

Het grensmaasproject is een zogeheten nature-based solution: de oplossing voor overstromingen van de Maas werd niet gezocht in het ophogen van dijken, maar in een natuurlijke manier, in dit geval door het verbreden van de oevers. Het onderzoek Living Lab Grensmaas moet nu in kaart brengen in hoeverre dit project een succes is en waar verbeterpunten zijn. De onderzoekers willen onder meer antwoord krijgen op de vraag hoe duurzaam en veerkrachtig de hoogwaterbescherming en de natuurontwikkeling bij de Grensmaas in de toekomst zijn met het oog op onder meer klimaatverandering.

Video L1

Klimaatverandering
"Biodiversiteit is belangrijk om ons weerbaar te maken tegen klimaatverandering", legt Erkens uit. "Diverse soorten planten en dieren zorgen ervoor dat het ecosysteem goed blijft en dat is ook belangrijk voor de leefbaarheid voor mensen."

Bij het onderzoek wordt niet alleen naar de waterkwaliteit gekeken, maar ook naar de gevolgen van de Grensmaas voor omwonenden en sociaaleconomische aspecten. Het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft 1,4 miljoen euro ter beschikking gesteld voor het onderzoek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen