Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: invloed radicale islam in moskee Geleen

Geplaatst opdonderdag 25 juni 2020 - 13:43

De Al Houda moskee in Geleen staat onder toenemende invloed van het salafisme. Dat is een radicale stroming binnen de islam die onder meer streeft naar invoering van de sharia.

Dat staat in het eindrapport van de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen op moskeeën in Nederland. De commissie onder leiding van CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog concludeert dat een aantal Nederlandse moskeeën, moskeescholen en andere islamitische organisaties wordt bekostigd en aangestuurd vanuit de Golfstaten en Turkije.

Salafistisch gedachtegoed
Daardoor krijgen anti-democratische ideeën vat op Nederlandse moslims. Moskeegangers radicaliseren of worden, als ze weerstand bieden, geïntimideerd en bedreigd, aldus de commissie. 'Wie betaalt, bepaalt.' Ze stelt dat vooral geldschieters uit de Golf proberen ‘extremistisch gedachtegoed als het salafisme’ te verbreiden. Volgens de commissie spelen 'salafistische aanjagers' daarin een belangrijke rol. Die proberen door bestuursovername meer zeggenschap te krijgen in sommige moskeeën en druk uit te oefenen om mee te gaan in het salafistische gedachtegoed.

Hetze
Om te voorkomen dat justitie hen kan aanpakken, doen ze zich in het openbaar veel gematigder voor dan ze zich binnenskamers opstellen, zo constateert de commissie. In dat verband wordt Al Houda in Geleen daar 'een treffend voorbeeld' van genoemd. 'De jongeren namen in deze moskee de macht over en begonnen een hetze tegen de oorspronkelijke moskeebezoekers.'

Spanningen
Daarover getuigden half februari twee oud-bezoekers, Hajer Harzi en Abdallah Laaouej. In het eindrapport van de commissie Rog worden zij een aantal keren geciteerd. Onder meer de uitspraak van Harzi dat bij de Al Houda moskee na het verkrijgen van financiering uit de Golfstaten een meer conservatief-orthodoxe vorm van de Islam werd gepropageerd dan voorheen het geval was. 'Dit heeft tot spanningen in de geloofsgemeenschap geleid.' Ook haar verhaal over het informele onderwijs aan kinderen bij Al-Houda wordt aangehaald. Zij vertelde destijds dat bijvoorbeeld haar dochter erop werd aangesproken dat zij als jong meisje geen hoofddoek droeg en dat kinderen te horen kregen dat ze niet meer met een Nederlands kind mochten spelen omdat Nederlanders ongelovigen zijn.

"Kinderen worden gevoed door gif. Of dat nou bij Al Houda gebeurt of ergens anders, dat maakt niks uit. Dat gebeurt ook in andere landen. Het is heel akelig", zo wordt Harzi geciteerd.

Buitenlandse financiering
Abdallah Laaouej wordt aangehaald als het gaat over de voorwaarden die wel of niet worden verbonden aan buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën. Tijdens de verhoren werd een aantal keer vanuit de moslimgemeenschap aangegeven dat er geen voorwaarden aan worden verbonden, al gebeurt dat soms wel in de praktijk. "Ik zou het aannemen zonder voorwaarden maar er is niemand die geld geeft zonder voorwaarden", aldus de quote van Laaouej in het eindrapport.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen