Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: het valt reuze mee met PFAS in Limburgse bodem

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 19:35

De concentratie van PFAS in de Limburgse bodem lijkt binnen de perken te blijven en dus geen obstakel te vormen voor de uitvoering van weg- en woningbouwprojecten, en baggerwerkzaamheden.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren. Voor het onderzoek zijn op 345 plekken in de hele provincie bodemmonsters genomen. Het gaat om locaties waar geen vermoeden bestond op (teveel) PFAS.

Gevaar voor volksgezondheid
PFAS is de verzamelnaam van zo’n 6.000 chemische, niet-afbreekbare stoffen die in de grond zitten en die bij een te hoge concentratie een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) kwam daarom met zeer strenge regels voor de sanering van de grond. Die gingen op 1 oktober vorig jaar in. Maar eind november werden ze versoepeld omdat talloze projecten stil dreigden te komen liggen, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid.

"Daardoor lijkt er weer sprake te zijn van meer voortgang en beter werkbare situaties in projecten en werkzaamheden", zo schrijft gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) in een mededeling aan het Limburgs Parlement.

Onderzoek door gemeenten
Voor het provinciebestuur was de gang van zaken in ieder geval aanleiding om nader en preciezer onderzoek te laten doen. Wel geven de uitkomsten nog geen definitief inzicht in het gebruik van de bodem in Limburg. "Die zijn pas compleet nadat de gemeenten de eigen waarnemingen hieraan toevoegen en hun conclusies vertalen naar hun bodemkwaliteitskaarten", aldus de gedeputeerde. Hij zegt bij de aanbieding van het rapport aan de 31 Limburgse gemeenten erop te hebben aangedrongen dat hun kaarten zo snel mogelijk worden geactualiseerd. Want dat helpt een einde te maken aan de stagnatie, zo is de boodschap van de gedeputeerde.

Binnenkort komt staatssecretaris Van Veldhoven met een nieuwe brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken rond PFAS.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen