Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: het valt reuze mee met PFAS in Limburgse bodem

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 19:35

De concentratie van PFAS in de Limburgse bodem lijkt binnen de perken te blijven en dus geen obstakel te vormen voor de uitvoering van weg- en woningbouwprojecten, en baggerwerkzaamheden.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren. Voor het onderzoek zijn op 345 plekken in de hele provincie bodemmonsters genomen. Het gaat om locaties waar geen vermoeden bestond op (teveel) PFAS.

Gevaar voor volksgezondheid
PFAS is de verzamelnaam van zo’n 6.000 chemische, niet-afbreekbare stoffen die in de grond zitten en die bij een te hoge concentratie een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) kwam daarom met zeer strenge regels voor de sanering van de grond. Die gingen op 1 oktober vorig jaar in. Maar eind november werden ze versoepeld omdat talloze projecten stil dreigden te komen liggen, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid.

"Daardoor lijkt er weer sprake te zijn van meer voortgang en beter werkbare situaties in projecten en werkzaamheden", zo schrijft gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) in een mededeling aan het Limburgs Parlement.

Onderzoek door gemeenten
Voor het provinciebestuur was de gang van zaken in ieder geval aanleiding om nader en preciezer onderzoek te laten doen. Wel geven de uitkomsten nog geen definitief inzicht in het gebruik van de bodem in Limburg. "Die zijn pas compleet nadat de gemeenten de eigen waarnemingen hieraan toevoegen en hun conclusies vertalen naar hun bodemkwaliteitskaarten", aldus de gedeputeerde. Hij zegt bij de aanbieding van het rapport aan de 31 Limburgse gemeenten erop te hebben aangedrongen dat hun kaarten zo snel mogelijk worden geactualiseerd. Want dat helpt een einde te maken aan de stagnatie, zo is de boodschap van de gedeputeerde.

Binnenkort komt staatssecretaris Van Veldhoven met een nieuwe brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken rond PFAS.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen