Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: het valt reuze mee met PFAS in Limburgse bodem

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 19:35

De concentratie van PFAS in de Limburgse bodem lijkt binnen de perken te blijven en dus geen obstakel te vormen voor de uitvoering van weg- en woningbouwprojecten, en baggerwerkzaamheden.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren. Voor het onderzoek zijn op 345 plekken in de hele provincie bodemmonsters genomen. Het gaat om locaties waar geen vermoeden bestond op (teveel) PFAS.

Gevaar voor volksgezondheid
PFAS is de verzamelnaam van zo’n 6.000 chemische, niet-afbreekbare stoffen die in de grond zitten en die bij een te hoge concentratie een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) kwam daarom met zeer strenge regels voor de sanering van de grond. Die gingen op 1 oktober vorig jaar in. Maar eind november werden ze versoepeld omdat talloze projecten stil dreigden te komen liggen, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid.

"Daardoor lijkt er weer sprake te zijn van meer voortgang en beter werkbare situaties in projecten en werkzaamheden", zo schrijft gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) in een mededeling aan het Limburgs Parlement.

Onderzoek door gemeenten
Voor het provinciebestuur was de gang van zaken in ieder geval aanleiding om nader en preciezer onderzoek te laten doen. Wel geven de uitkomsten nog geen definitief inzicht in het gebruik van de bodem in Limburg. "Die zijn pas compleet nadat de gemeenten de eigen waarnemingen hieraan toevoegen en hun conclusies vertalen naar hun bodemkwaliteitskaarten", aldus de gedeputeerde. Hij zegt bij de aanbieding van het rapport aan de 31 Limburgse gemeenten erop te hebben aangedrongen dat hun kaarten zo snel mogelijk worden geactualiseerd. Want dat helpt een einde te maken aan de stagnatie, zo is de boodschap van de gedeputeerde.

Binnenkort komt staatssecretaris Van Veldhoven met een nieuwe brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken rond PFAS.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen