Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: hallucinerende drugs in de psychiatrie

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 12:28

Hebben psychedelische drugs zoals LSD een meerwaarde voor mensen met psychiatrische problemen? Dat gaat de Universiteit Maastricht onderzoeken.

Met behulp van microdoseringen van de drug wil de universiteit onderzoeken of het invloed heeft op creativiteit, stemming en prestaties.

Effectiviteit
"In het vorige onderzoek hebben we gekeken naar de effectiviteit van de dosering. Daaruit is gebleken dat aandacht verbeterd wordt als we een microdosering LSD toevoegen. Ook hebben mensen een positievere stemming", zegt onderzoekster Nadia Hutten donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow. Volgens Hutten gebeurt er duidelijk iets, maar wat precies moet verder onderzocht worden.

Amerika
De universiteit heeft gekozen voor LSD, omdat dit al eerder in Silicon Valley en Californië onderzocht is geworden. "Maar onderzoek naar truffels bijvoorbeeld zou in de toekomst ook kunnen", aldus Hutten.

Het woord microdosering zegt het al: kleine hoeveelheden. Volgens Hutten is de dosering zo laag dat men geen perceptuele veranderingen kan krijgen. "Daarom kun je het meerdere keren nemen. We geven twee keer per week een microdosering LSD en dat werkt dan ongeveer 6 tot 8 uur. Daarna is de drug niet meer actief in het lichaam", legt Hutten uit.

Verslaving
De onderzoekers zeggen dat LSD lichamelijk niet verslavend kan zijn, wel mentaal. "Daar zijn we waakzaam voor", vertelt Hutten. Of LSD een medicijn wordt in de psychiatrie is nog maar de vraag. Dat is de universiteit nog aan het onderzoeken. "We kijken nu naar het effect van LSD op gezonde vrijwilligers en daarna willen we een stap zetten naar de patiëntenpopulatie. En als het daar ook werkzaam is dan wordt de stap steeds groter dat LSD een medicatiemiddel kan zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV