Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: hallucinerende drugs in de psychiatrie

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 12:28

Hebben psychedelische drugs zoals LSD een meerwaarde voor mensen met psychiatrische problemen? Dat gaat de Universiteit Maastricht onderzoeken.

Met behulp van microdoseringen van de drug wil de universiteit onderzoeken of het invloed heeft op creativiteit, stemming en prestaties.

Effectiviteit
"In het vorige onderzoek hebben we gekeken naar de effectiviteit van de dosering. Daaruit is gebleken dat aandacht verbeterd wordt als we een microdosering LSD toevoegen. Ook hebben mensen een positievere stemming", zegt onderzoekster Nadia Hutten donderdagochtend in de L1 Nieuwsshow. Volgens Hutten gebeurt er duidelijk iets, maar wat precies moet verder onderzocht worden.

Amerika
De universiteit heeft gekozen voor LSD, omdat dit al eerder in Silicon Valley en Californië onderzocht is geworden. "Maar onderzoek naar truffels bijvoorbeeld zou in de toekomst ook kunnen", aldus Hutten.

Het woord microdosering zegt het al: kleine hoeveelheden. Volgens Hutten is de dosering zo laag dat men geen perceptuele veranderingen kan krijgen. "Daarom kun je het meerdere keren nemen. We geven twee keer per week een microdosering LSD en dat werkt dan ongeveer 6 tot 8 uur. Daarna is de drug niet meer actief in het lichaam", legt Hutten uit.

Verslaving
De onderzoekers zeggen dat LSD lichamelijk niet verslavend kan zijn, wel mentaal. "Daar zijn we waakzaam voor", vertelt Hutten. Of LSD een medicijn wordt in de psychiatrie is nog maar de vraag. Dat is de universiteit nog aan het onderzoeken. "We kijken nu naar het effect van LSD op gezonde vrijwilligers en daarna willen we een stap zetten naar de patiëntenpopulatie. En als het daar ook werkzaam is dan wordt de stap steeds groter dat LSD een medicatiemiddel kan zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen