Er zijn door het waterschap geen grote blunders gemaakt in de zaak rond de gronddeal met CDA-wethouder Jan Loonen in Venray, maar het had wel beter gekund.
Tot die conclusie komt een speciale integriteitscommissie.
Opspraak
CDA-er Loonen raakte in opspraak na een gronddeal in 2016. Hij kocht als privépersoon 37 hectare in het Loobeekdal in Merselo van het waterschap. Omdat agrarische grond daar weer natuur zou worden en dus minder waard is, zou Loonen ruim een half miljoen euro bij deze transactie hebben gekregen. De ophef opstond na publicaties in de media.
Integriteit
Nadat een feitenonderzoek van Hofffmann was afgerond, boog een vertrouwenscommissie zich over de zaak. Janita Robbertse van deze commissie: "Er zijn geen integriteitsschendingen geconstateerd en er zijn geen regels overtreden." Wel komt de commissie met een groot aantal aanbevelingen voor het waterschap.
Vier-ogen-principe
Zo moet er bij grondtransacties voortaan meer worden onderzocht of ook andere kopers geïnteresseerd zijn. Ook moet er meer gehandeld worden volgens vier-ogen-principe, waarbij het waterschap altijd met ten minste twee personen aanwezig is bij onderhandelingen. Verder wordt er gepleit voor een cultuur van kracht en tegenkracht, waarbij medewerkers zich constructief kritisch durven te uiten. En als er wordt onderhandeld met een gezagsdragers als koper of verkoper, bijvoorbeeld een wethouder of een burgemeester, zou een onafhankelijke adviseur aan het team moeten worden toegevoegd.
Het bestuur van het waterschap vergadert woensdag over de conclusies en aanbevelingen.