Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek gronddeal: geen malversaties, wel verbeterpunten

Geplaatst opwoensdag 12 mei 2021 - 17:04

Er zijn door het waterschap geen grote blunders gemaakt in de zaak rond de gronddeal met CDA-wethouder Jan Loonen in Venray, maar het had wel beter gekund.

Tot die conclusie komt een speciale integriteitscommissie.

Opspraak
CDA-er Loonen raakte in opspraak na een gronddeal in 2016. Hij kocht als privépersoon 37 hectare in het Loobeekdal in Merselo van het waterschap. Omdat agrarische grond daar weer natuur zou worden en dus minder waard is, zou Loonen ruim een half miljoen euro bij deze transactie hebben gekregen. De ophef opstond na publicaties in de media.

Integriteit
Nadat een feitenonderzoek van Hofffmann was afgerond, boog een vertrouwenscommissie zich over de zaak. Janita Robbertse van deze commissie: "Er zijn geen integriteitsschendingen geconstateerd en er zijn geen regels overtreden." Wel komt de commissie met een groot aantal aanbevelingen voor het waterschap.

Vier-ogen-principe
Zo moet er bij grondtransacties voortaan meer worden onderzocht of ook andere kopers geïnteresseerd zijn. Ook moet er meer gehandeld worden volgens vier-ogen-principe, waarbij het waterschap altijd met ten minste twee personen aanwezig is bij onderhandelingen. Verder wordt er gepleit voor een cultuur van kracht en tegenkracht, waarbij medewerkers zich constructief kritisch durven te uiten. En als er wordt onderhandeld met een gezagsdragers als koper of verkoper, bijvoorbeeld een wethouder of een burgemeester, zou een onafhankelijke adviseur aan het team moeten worden toegevoegd.

Het bestuur van het waterschap vergadert woensdag over de conclusies en aanbevelingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen