Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: forse groei van MAA is mogelijk

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 21:25

Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft de potentie om tot 2030 fors te groeien. Het vrachtvolume kan stijgen tot 289.000 ton, het aantal passagiers tot 747.000. Het aantal werknemers komt dan uit op 3700.

Dat concludeert onderzoeks- en adviesbureau Ecorys in een rapport over de economische betekenis van het vliegveld in Beek.

Advies
Dat is opgesteld op verzoek van 'verkenner' oud-staatssecretaris Pieter van Geel. Die is door het provinciebestuur gevraagd om een advies op te stellen over hoe MAA duurzaam en toekomstbestendig kan worden.

Van Geel presenteerde de hoofdlijnen van het Ecorys-rapport in een Statencommissie. Hij zei er meteen bij dat het maar één van de bouwstenen is voor zijn advies.

Banen
Volgens Ecorys was MAA in 2019 goed voor 1760 directe en indirecte banen in de regio en nog eens 720 daarbuiten. Dit jaar was het vliegveld goed voor 137.000 ton vracht, 23 procent meer dan in 2019.

Reizigers
Het aantal passagiers daalde door de coronacrisis van 436.000 in 2019 naar 80.000 dit jaar. Ecorys verwacht dat het zeker drie tot vijf jaar duurt voordat het aantal passagiers weer op het niveau van voor corona is.

De marktkansen voor vracht schat zij verder stabieler in dan voor passagiersvervoer. Zo is MAA momenteel sterk afhankelijk van reisorganisatie Corendon.

Ecorys zegt haar analyse te hebben uitgevoerd op basis van de huidige en potentiële klanten.

Toerisme
Opvallend in het rapport is verder dat Ecorys geen duidelijke aanwijzingen zegt te hebben gevonden dat de toeristische sector te lijden heeft onder de toename van het vliegverkeer op MAA. Dat is in tegenspraak met wat een actiegroep van omwonenden beweert.

Verkenner Pieter van Geel noemt dat aspect een 'lastig te duiden verhaal'. Zo wijst hij erop dat afgelopen zomer door corona dat niet verder kon worden onderzocht.

Van Geel stelt dat er ook nauwelijks wetenschappelijk onderzoek is op dit terrein. En dat Ecorys naar 'statistische samenhang' heeft gekeken. Daarbij groeien zowel het toerisme als MAA.

Last
Van Geel presenteerde verder een aantal scenario's met het aantal personen dat hinder ondervindt van MAA. In de huidige situatie zijn dat er 5600. Als de hele ruimte binnen de vergunning wordt gebruikt worden dat er 13.400. 50 procent reductie van de hinder zorgt in dat laatste scenario ook voor de helft, dus 6700 gehinderden.

Maar Van Geel benadrukte dat hij niet gebonden is aan die scenario's of daar een keuze uit maakt. "Het geeft zicht op de ruimte die er is. Het geeft input voor mijn advies", zegt Van Geel.

Voor het terugdringen van de hinder voor omwonenden van MAA noemt Van Geel de openingstijden en het soort vliegtuigen van grote invloed.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen