Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek economische en maatschappelijke effecten MAA

Geplaatst opwoensdag 4 december 2019 - 16:09

Het provinciebestuur laat toch een zogeheten Maatschappelijke Kosten- en Batenanalyse (MKBA) uitvoeren naar Maastricht Aachen Airport (MAA). Een sluitingsscenario wordt daarin niet meegenomen.

Bij een MKBA worden de economische en maatschappelijke effecten op een rijtje gezet.

Drie scenario's
VVD-gedeputeerde Joost van den Akker zegt dat er drie scenario's worden onderzocht. "Een scenario gaat uit van de huidige groei van de luchthaven en een ander van een grotere en optimale groei. Bij het derde scenario wordt de variant onderzocht waarbij sprake is van minder groei en de overlast maximaal wordt beperkt", aldus de gedeputeerde.

Niet wenselijk
De sluitingsvariant wordt bewust niet onderzocht. Volgens Van den Akker is dat niet wenselijk, omdat je er dan vanuit zou gaan dat sluiting een serieuze mogelijkheid is. Terwijl dat niet het geval is. "We willen dat ook niet boven de markt laten hangen. Het gaat juist heel goed met MAA. Er is dus ook geen aanleiding voor", zo vindt de gedeputeerde.

Luchtvaart
In de loop van volgend jaar start het MKBA. Tegen die tijd zijn er mogelijk ook richtlijnen van het Rijk voor een MKBA die specifiek zijn toegesneden op de luchtvaart. Momenteel zijn die er nog niet. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt er wel aan gewerkt. Van den Akker verwacht dat het MKBA eind volgend jaar of begin 2021 'een heel eind op weg is'.

Tegemoet
Met het MKBA komt het provinciebestuur deels tegemoet aan de oppositie in het Limburgs Parlement. Die wilde zo'n MKBA, maar dan wel met ook de sluitingsvariant. Een ruime meerderheid van CDA, Forum voor Democratie, PVV en VVD was tegen die ruimere aanpak.

Lees ook: Geen fundamenteel onderzoek naar toekomst MAA

Werkgroep
Behalve een MKBA stelt het provinciebestuur voor om een werkgroep met statenleden in het leven te roepen die intensief betrokken wordt bij de regionale vertaling van de Luchtvaartnota. De verwachting is dat het kabinet die nog deze maand presenteert.

Betrokken
Verder wil het provinciebestuur veel direct betrokkenen een belangrijke stem geven bij die vertaling van de Luchtvaartnota naar de situatie voor het vliegveld in Beek. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven, omwonenden en werknemers van het vliegveld zelf.

Verkenner
"Binnenkort wordt een verkenner aangesteld om dat proces te begeleiden", zo zegt Van den Akker. Hij verwijst naar de aanpak bij Eindhoven Airport, waar oud-CDA staatssecretaris Pieter van Geel "met succes" die rol vervulde.

Kan niet wachten
De gedeputeerde maakte wel duidelijk dat een aantal investeringen in het vliegveld niet kan wachten op de uitkomst van het MKBA.

Zo komt er een nieuwe start- en landingsbaan. De kosten daarvan worden geraamd op 25 miljoen euro. Ook moeten er 2.500 tot 3.000 nieuwe parkeerplaatsen komen. Daarbij wordt in eerste instantie naar particuliere bedrijven als Q-Park gezocht voor de realisatie.

Veiligheidsnormen
"De vernieuwing van de start- en landingsbaan kan niet worden uitgesteld. Anders voldoen we niet meer aan de veiligheidsnormen", zo licht Van den Akker toe. De bedoeling is dat de nieuwe baan na het zomerseizoen van 2020 wordt aangelegd.

Hogere kosten
Ook de kosten voor onder meer brandweer en veiligheid gaan vanaf volgend jaar met 1,2 miljoen omhoog naar vier miljoen euro. Dat heeft vooral te maken met nieuwe, extra veiligheidseisen. De provincie neemt dit soort zogeheten NEDAB-kosten als eigenaar van het vliegveld voor haar rekening. NEDAB staat voor Niet Economische Diensten van Algemeen Belang.

Exploitatie
Sinds 1 november is de provincie ook weer verantwoordelijk voor de exploitatie van MAA nadat de exploitant vroegtijdig afhaakte. Hij zag niet genoeg mogelijkheden meer voor groei en dus het maken van de winst die hem voor ogen stond.

Lees ook: Exploitant vliegveld Beek gooit handdoek in de ring

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen