Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: 'Doorgaan vrachttaks desastreus voor MAA'

Geplaatst opdonderdag 17 september 2020 - 16:23

Een vliegtaks op vrachtvervoer zou desastreuze gevolgen hebben voor Maastricht Aachen Airport (MAA). De vrachtvluchten zouden daardoor op termijn mogelijk helemaal verdwijnen van het vliegveld in Beek. Terwijl deze goed is voor 70 procent van de inkomsten.

Het zou in feite de doodsteek betekenen voor MAA. Zo blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut SEO.

Banenverlies
In een brief aan de Eerste en Tweede Kamer schrijft het provinciebestuur dat de vrachttaks volgens het rapport leidt tot een verlies van minimaal 1900 en maximaal ruim 2050 directe arbeidsplaatsen en 950 tot 1025 indirecte.

Voor Schiphol dreigt een kwart van de vrachtvluchten verloren te gaan door de taks. Schiphol en MAA zijn de enige twee vrachtvliegvelden in Nederland. In totaal zouden 6500 arbeidsplaatsen in gevaar zijn.

Reactie gedeputeerde
Het onderzoek laat volgens gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) ondubbelzinnig zien dat de luchtvrachttaks tot banenverlies leidt in Nederland. Het schiet zijn doel voorbij, levert niks op voor de schatkist en voor duurzaamheid. De luchtvrachttaks moet dus van tafel, zo de gedeputeerde.

'Stel vliegtaks uit'
“Het rapport versterkt onze grote zorgen”, zo stelt gedeputeerde Van den Akker in zijn brief. Hij vraagt de Eerste Kamer dan ook de behandeling van het voorstel voor een vliegtaks uit te stellen. Bij de Tweede Kamer dringt hij er op aan de kwestie te behandelen bij de behandeling van de begroting voor Financiën.

In die dinsdag gepresenteerde begroting heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) 80 miljoen euro aan inkomsten ingeboekt uit de vliegtaks voor passagiers en vracht. Eerder was nog sprake van 220 miljoen maar vanwege de crisis in de luchtvaart als gevolg van corona is dat bedrag fors verlaagd.

België en Duitsland
Gedeputeerde Van den Akker verwijst ook nog naar de conclusie in het rapport dat er een toets naar de grenseffecten had moeten worden gedaan van de taks. De vrees is namelijk dat vrachtvluchten verdwijnen naar omliggende vliegvelden in België en Duitsland.

De taks bedraagt 1300 tot 1600 euro per vertrekkende vrachtvlucht.

'Belast passagiers'
Volgens de gedeputeerde laat het onderzoek ondubbelzinnig zien dat afgezien moet worden van het onderdeel vrachttaks bij de invoering van de Wet vliegbelasting. In de brief noemt hij een ‘uiterst geringe verhoging van 40 eurocent’ op de ticketprijs voor passagiers een goede vorm van compensatie. Die beoogde vliegtaks voor passagiers bedraagt nu zeven euro vijftig.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen