Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: 'Doorgaan vrachttaks desastreus voor MAA'

Geplaatst opdonderdag 17 september 2020 - 16:23

Een vliegtaks op vrachtvervoer zou desastreuze gevolgen hebben voor Maastricht Aachen Airport (MAA). De vrachtvluchten zouden daardoor op termijn mogelijk helemaal verdwijnen van het vliegveld in Beek. Terwijl deze goed is voor 70 procent van de inkomsten.

Het zou in feite de doodsteek betekenen voor MAA. Zo blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut SEO.

Banenverlies
In een brief aan de Eerste en Tweede Kamer schrijft het provinciebestuur dat de vrachttaks volgens het rapport leidt tot een verlies van minimaal 1900 en maximaal ruim 2050 directe arbeidsplaatsen en 950 tot 1025 indirecte.

Voor Schiphol dreigt een kwart van de vrachtvluchten verloren te gaan door de taks. Schiphol en MAA zijn de enige twee vrachtvliegvelden in Nederland. In totaal zouden 6500 arbeidsplaatsen in gevaar zijn.

Reactie gedeputeerde
Het onderzoek laat volgens gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) ondubbelzinnig zien dat de luchtvrachttaks tot banenverlies leidt in Nederland. Het schiet zijn doel voorbij, levert niks op voor de schatkist en voor duurzaamheid. De luchtvrachttaks moet dus van tafel, zo de gedeputeerde.

'Stel vliegtaks uit'
“Het rapport versterkt onze grote zorgen”, zo stelt gedeputeerde Van den Akker in zijn brief. Hij vraagt de Eerste Kamer dan ook de behandeling van het voorstel voor een vliegtaks uit te stellen. Bij de Tweede Kamer dringt hij er op aan de kwestie te behandelen bij de behandeling van de begroting voor Financiën.

In die dinsdag gepresenteerde begroting heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) 80 miljoen euro aan inkomsten ingeboekt uit de vliegtaks voor passagiers en vracht. Eerder was nog sprake van 220 miljoen maar vanwege de crisis in de luchtvaart als gevolg van corona is dat bedrag fors verlaagd.

België en Duitsland
Gedeputeerde Van den Akker verwijst ook nog naar de conclusie in het rapport dat er een toets naar de grenseffecten had moeten worden gedaan van de taks. De vrees is namelijk dat vrachtvluchten verdwijnen naar omliggende vliegvelden in België en Duitsland.

De taks bedraagt 1300 tot 1600 euro per vertrekkende vrachtvlucht.

'Belast passagiers'
Volgens de gedeputeerde laat het onderzoek ondubbelzinnig zien dat afgezien moet worden van het onderdeel vrachttaks bij de invoering van de Wet vliegbelasting. In de brief noemt hij een ‘uiterst geringe verhoging van 40 eurocent’ op de ticketprijs voor passagiers een goede vorm van compensatie. Die beoogde vliegtaks voor passagiers bedraagt nu zeven euro vijftig.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen