Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek CDA-gedeputeerde Ger Koopmans duurt langer

Geplaatst opmaandag 25 oktober 2021 - 11:51

De provinciale enquête naar mogelijke belangenverstrengeling van oud-CDA gedeputeerde Ger Koopmans gaat langer duren.

De bedoeling was dat het eindverslag eind november klaar zou zijn, maar dat wordt niet gehaald. Wanneer het rapport dan wel verschijnt, is nog onduidelijk.

Meer tijd nodig
De vertraging wordt veroorzaakt door het feit dat het accountantskantoor dat in opdracht van de enquêtecommissie een feitenonderzoek uitvoert naar het handelen van Koopmans bij het hoogwaterproject Meer Maas Meer Venlo meer tijd nodig heeft dan verwacht.

Het presidium - de vergadering van fractievoorzitters - is akkoord gegaan met het uitstel.

Lees ook: Parlementaire enquête Koopmans pas in het najaar klaar

Complex dossier
"Het is in het belang van alle betrokkenen en in het belang van Limburg, dat dit complexe dossier zorgvuldig onderzocht kan worden. En daar is simpelweg wat meer tijd voor nodig", stelt voorzitter Aleida Berghorst van de enquêtecommissie.

"Zodra wij meer duidelijkheid hebben over de afronding van het feitenonderzoek, zullen wij aangeven wanneer wij ons eindverslag kunnen presenteren", zegt Berghorst die ook statenlid is voor de PvdA.

Ger Koopmans zegt in een korte reactie op de vertraging alle vertrouwen te hebben in de commissie én in de uitkomst.

Integriteit
De eerste provinciale enquête richt zich op de integriteit en het handelen van voormalig gedeputeerde Koopmans rond projecten waarbij baggerbedrijf Terraq een rol speelde. Het inmiddels afgeblazen Venlose hoogwaterproject speelt daarbij een grote rol.

Baggerbedrijf
Koopmans bleef bij zijn aantreden in juni 2014 aan als commissaris van Terraq, met instemming van het Limburgs Parlement. In oktober 2017 stapte hij uit zichzelf op.

De enquête draait om de vraag of Koopmans zich aan de afspraak heeft gehouden zich niet te bemoeien met beraadslagingen en besluitvorming rond ontgrondingen. Bij een aantal projecten was Terraq namelijk betrokken.

Commissie
De enquêtecommissie bestaat uit vijf statenleden. Naast voorzitter Aleida Berghorst zijn dat Ingrid Voncken (CDA), Teun Heldens (VVD), Kathleen Mertens (GroenLinks) en Henk van der Linden (Lokaal-Limburg).

Lees ook: PvdA-statenlid Berghorst voorzitter enquêtecommissie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen