Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek alvleesklierkanker: 'Terugdringen sterftecijfer'

Geplaatst opdonderdag 21 november 2019 - 15:03

Het Maastricht UMC+ doet samen met veertien andere ziekenhuizen onderzoek naar alvleesklierkanker om het hoge sterftecijfer terug te dringen.

Nu is de overlevingskans gering, want na vijf jaar is slechts 9 procent van de patiënten nog in leven. Dit laat medisch oncoloog Judith de Vos in de uitzending van Route Regio op L1 weten.

Landelijk niveau
"We hebben nog niet duidelijk voor ogen hoe alvleesklierkanker zich ontwikkelt", vertelt De Vos. "En dat bemoeilijkt het formuleren van een passende behandeling." Aan de vijftien Nederlandse alvleesklierkankercentra de opgave om dit helder voor ogen te krijgen.

Landelijke schaal
De specifieke taak van het Maastrichtse ziekenhuis is volgens De Vos voornamelijk het delen van onderzoeksresultaten. "Dat gebeurt nu op landelijke schaal en dat wil zeggen dat we over een grotere groep patiënten beschikken die aan de onderzoeken mee kunnen werken."

Experimentele behandelingen
De onderzoekers buigen zich over uitkomsten van experimentele behandelingen, maar richten zich ook op laboratoriumonderzoek. "Zij kijken dan naar de kankercellen en proberen te achterhalen hoe zo'n tumor groeit."

Toch duurt het volgens De Vos vaak nog jaren voordat deze onderzoeken in de praktijk kunnen worden gebracht. "Veel patiënten vragen me vaker naar studies waarover ze hebben gelezen, maar die nog niet uitgevoerd kunnen worden. Zo'n onderzoek moet eerst goed georganiseerd worden en daar zitten vaak jaren in."

Sneller
Uiteindelijk moet dit leiden tot een snellere diagnose en dus een snellere behandeling. De factor tijd is namelijk cruciaal bij alvleesklierkanker volgens De Vos: "Veel patiënten komen in een laat stadium binnen en zijn daardoor vaak te zwak om mee te doen aan verschillende behandelingen. "

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen