Het afval dat langs de oevers van de Maas wordt gevonden, bestaat vooral uit plastic. Dat blijkt uit een onderzoek dat van 2017 tot 2019 is gehouden door Schone Rivieren.
Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.
Burgerwetenschap
De organisatie werkt met burgeronderzoekers, die speciaal zijn opgeleid. Zij verzamelen sinds 2017 informatie over hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval langs de grote rivieren in Nederland: de Maas en de Waal.
Plasticsoep
Per 100 meter oever van de Maas worden gemiddeld 630 stukken afval gevonden. 81 procent daarvan is plastic, en daar weer een kwart van is wegwerpplastic.
Top-5
Het meest worden heel kleine stukjes plastic en piepschuim gevonden. De top vijf bestaat daarna nog uit wegwerpplastic, lollystokjes, verpakkingen van drank en voedsel, en wattenstaafjes. Voor een deel is het afval afkomstig van recreatie langs de rivier, maar ook de wind brengt het zwerfafval naar de oevers. Schone Rivieren doet een oproep aan overheden, bedrijven en particulieren om het afval beter op te ruimen.
Lees ook: Plastic afval aan oevers Maas 'ronduit zorgwekkend'
Proef
Rijkswaterstaat is al sinds oktober bezig met een proef. Daarbij wordt een machine ingezet die plastic afval uit de Maas moet filteren.
Lees ook: Afvalvanger moet plastic uit Maas halen