Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondertunneling Vierpaardjes nog niet definitief van baan

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2016 - 14:47

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de deur naar de ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo niet helemaal dicht geslagen.

In een vergadering van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu gaf zij aan bereid te zijn een nader onderzoek naar die ondertunneling af te wachten.

100.000 euro
Voorwaarde is wel dat de 100.000 euro die dat onderzoek kost door de provincie en de gemeente Venlo wordt betaald. Zelf wil zij dat niet doen.

Te duur
De staatssecretaris vindt de ondertunneling te duur, ook al betaalt de regio de helft van de kosten van 55 miljoen. Dijksma is voorstander van een oplossing waarbij de overwegen bij de Vierpaardjes worden gesplitst. Dat kost maar 15 miljoen. Die variant werkt het Rijk wel zelf verder uit.

Geen onwil
Als de twee oplossingen verder zijn onderzocht, komt de discussie hier weer terug, zo zei Dijksma.
Zij noemde haar voornemen om af te zien van een ondertunneling van Vierpaardjes geen onwil maar een bestuurlijke afweging.

Horst-Sevenum
"Want als ik 'ja' zeg tegen Venlo dan betekent het dat ik nog maar 60 miljoen over heb voor een enorme reeks andere aanpassingen aan spoorwegovergangen waarom wordt gevraagd", zo zei Dijksma. Zij verwees onder meer naar station Horst-Sevenum.

Handreiking
De regeringspartijen VVD en PvdA steunden de 'handreiking' van de staatssecretaris aan de regio. Daardoor ontstaat er ruimte om opnieuw te discussiëren over een oplossing voor Vierpaardjes, aldus VVD-kamerlid Betty de Boer.

Chantage
Het Limburgse CDA-kamerlid Martijn van Helvert noemde het 'bestuurlijke chantage' om de regio te laten opdraaien voor het nader onderzoek naar de ondertunneling. Hij vond dat een taak van het Rijk. Van Helvert verwees ook naar een eerder debat en een aangenomen motie. Daarvan was de strekking dat het Rijk moet meebetalen aan een ondertunneling, stelde hij.

Jarenlang
Over de ondertunneling van Vierpaardjes wordt al jaren gepraat. De spoorwegovergang is onoverzichtelijk en gevaarlijk. Ook gaan er veel treinen met gevaarlijke stoffen overheen, richting Duitsland en terug.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ondertunneling spoorwegovergang Vierpaardjes
Gevaarlijke spoorwegovergang Venlo definitief ondertunneld
Definitief: dubbel spoor tussen Heerlen en Aken
'Eind dit jaar oplossing tunnel Vierpaardjes Venlo'
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen