Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondertunneling Vierpaardjes nog niet definitief van baan

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2016 - 14:47

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de deur naar de ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo niet helemaal dicht geslagen.

In een vergadering van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu gaf zij aan bereid te zijn een nader onderzoek naar die ondertunneling af te wachten.

100.000 euro
Voorwaarde is wel dat de 100.000 euro die dat onderzoek kost door de provincie en de gemeente Venlo wordt betaald. Zelf wil zij dat niet doen.

Te duur
De staatssecretaris vindt de ondertunneling te duur, ook al betaalt de regio de helft van de kosten van 55 miljoen. Dijksma is voorstander van een oplossing waarbij de overwegen bij de Vierpaardjes worden gesplitst. Dat kost maar 15 miljoen. Die variant werkt het Rijk wel zelf verder uit.

Geen onwil
Als de twee oplossingen verder zijn onderzocht, komt de discussie hier weer terug, zo zei Dijksma.
Zij noemde haar voornemen om af te zien van een ondertunneling van Vierpaardjes geen onwil maar een bestuurlijke afweging.

Horst-Sevenum
"Want als ik 'ja' zeg tegen Venlo dan betekent het dat ik nog maar 60 miljoen over heb voor een enorme reeks andere aanpassingen aan spoorwegovergangen waarom wordt gevraagd", zo zei Dijksma. Zij verwees onder meer naar station Horst-Sevenum.

Handreiking
De regeringspartijen VVD en PvdA steunden de 'handreiking' van de staatssecretaris aan de regio. Daardoor ontstaat er ruimte om opnieuw te discussiëren over een oplossing voor Vierpaardjes, aldus VVD-kamerlid Betty de Boer.

Chantage
Het Limburgse CDA-kamerlid Martijn van Helvert noemde het 'bestuurlijke chantage' om de regio te laten opdraaien voor het nader onderzoek naar de ondertunneling. Hij vond dat een taak van het Rijk. Van Helvert verwees ook naar een eerder debat en een aangenomen motie. Daarvan was de strekking dat het Rijk moet meebetalen aan een ondertunneling, stelde hij.

Jarenlang
Over de ondertunneling van Vierpaardjes wordt al jaren gepraat. De spoorwegovergang is onoverzichtelijk en gevaarlijk. Ook gaan er veel treinen met gevaarlijke stoffen overheen, richting Duitsland en terug.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ondertunneling spoorwegovergang Vierpaardjes
Gevaarlijke spoorwegovergang Venlo definitief ondertunneld
Definitief: dubbel spoor tussen Heerlen en Aken
'Eind dit jaar oplossing tunnel Vierpaardjes Venlo'
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen