Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ondertunneling Vierpaardjes nog niet definitief van baan

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2016 - 14:47

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de deur naar de ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo niet helemaal dicht geslagen.

In een vergadering van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu gaf zij aan bereid te zijn een nader onderzoek naar die ondertunneling af te wachten.

100.000 euro
Voorwaarde is wel dat de 100.000 euro die dat onderzoek kost door de provincie en de gemeente Venlo wordt betaald. Zelf wil zij dat niet doen.

Te duur
De staatssecretaris vindt de ondertunneling te duur, ook al betaalt de regio de helft van de kosten van 55 miljoen. Dijksma is voorstander van een oplossing waarbij de overwegen bij de Vierpaardjes worden gesplitst. Dat kost maar 15 miljoen. Die variant werkt het Rijk wel zelf verder uit.

Geen onwil
Als de twee oplossingen verder zijn onderzocht, komt de discussie hier weer terug, zo zei Dijksma.
Zij noemde haar voornemen om af te zien van een ondertunneling van Vierpaardjes geen onwil maar een bestuurlijke afweging.

Horst-Sevenum
"Want als ik 'ja' zeg tegen Venlo dan betekent het dat ik nog maar 60 miljoen over heb voor een enorme reeks andere aanpassingen aan spoorwegovergangen waarom wordt gevraagd", zo zei Dijksma. Zij verwees onder meer naar station Horst-Sevenum.

Handreiking
De regeringspartijen VVD en PvdA steunden de 'handreiking' van de staatssecretaris aan de regio. Daardoor ontstaat er ruimte om opnieuw te discussiëren over een oplossing voor Vierpaardjes, aldus VVD-kamerlid Betty de Boer.

Chantage
Het Limburgse CDA-kamerlid Martijn van Helvert noemde het 'bestuurlijke chantage' om de regio te laten opdraaien voor het nader onderzoek naar de ondertunneling. Hij vond dat een taak van het Rijk. Van Helvert verwees ook naar een eerder debat en een aangenomen motie. Daarvan was de strekking dat het Rijk moet meebetalen aan een ondertunneling, stelde hij.

Jarenlang
Over de ondertunneling van Vierpaardjes wordt al jaren gepraat. De spoorwegovergang is onoverzichtelijk en gevaarlijk. Ook gaan er veel treinen met gevaarlijke stoffen overheen, richting Duitsland en terug.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ondertunneling spoorwegovergang Vierpaardjes
Gevaarlijke spoorwegovergang Venlo definitief ondertunneld
Definitief: dubbel spoor tussen Heerlen en Aken
'Eind dit jaar oplossing tunnel Vierpaardjes Venlo'
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen