Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondertunneling Vierpaardjes nog niet definitief van baan

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2016 - 14:47

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de deur naar de ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo niet helemaal dicht geslagen.

In een vergadering van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu gaf zij aan bereid te zijn een nader onderzoek naar die ondertunneling af te wachten.

100.000 euro
Voorwaarde is wel dat de 100.000 euro die dat onderzoek kost door de provincie en de gemeente Venlo wordt betaald. Zelf wil zij dat niet doen.

Te duur
De staatssecretaris vindt de ondertunneling te duur, ook al betaalt de regio de helft van de kosten van 55 miljoen. Dijksma is voorstander van een oplossing waarbij de overwegen bij de Vierpaardjes worden gesplitst. Dat kost maar 15 miljoen. Die variant werkt het Rijk wel zelf verder uit.

Geen onwil
Als de twee oplossingen verder zijn onderzocht, komt de discussie hier weer terug, zo zei Dijksma.
Zij noemde haar voornemen om af te zien van een ondertunneling van Vierpaardjes geen onwil maar een bestuurlijke afweging.

Horst-Sevenum
"Want als ik 'ja' zeg tegen Venlo dan betekent het dat ik nog maar 60 miljoen over heb voor een enorme reeks andere aanpassingen aan spoorwegovergangen waarom wordt gevraagd", zo zei Dijksma. Zij verwees onder meer naar station Horst-Sevenum.

Handreiking
De regeringspartijen VVD en PvdA steunden de 'handreiking' van de staatssecretaris aan de regio. Daardoor ontstaat er ruimte om opnieuw te discussiëren over een oplossing voor Vierpaardjes, aldus VVD-kamerlid Betty de Boer.

Chantage
Het Limburgse CDA-kamerlid Martijn van Helvert noemde het 'bestuurlijke chantage' om de regio te laten opdraaien voor het nader onderzoek naar de ondertunneling. Hij vond dat een taak van het Rijk. Van Helvert verwees ook naar een eerder debat en een aangenomen motie. Daarvan was de strekking dat het Rijk moet meebetalen aan een ondertunneling, stelde hij.

Jarenlang
Over de ondertunneling van Vierpaardjes wordt al jaren gepraat. De spoorwegovergang is onoverzichtelijk en gevaarlijk. Ook gaan er veel treinen met gevaarlijke stoffen overheen, richting Duitsland en terug.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ondertunneling spoorwegovergang Vierpaardjes
Gevaarlijke spoorwegovergang Venlo definitief ondertunneld
Definitief: dubbel spoor tussen Heerlen en Aken
'Eind dit jaar oplossing tunnel Vierpaardjes Venlo'
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen