Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ondertunneling Vierpaardjes nog niet definitief van baan

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2016 - 14:47

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de deur naar de ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo niet helemaal dicht geslagen.

In een vergadering van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu gaf zij aan bereid te zijn een nader onderzoek naar die ondertunneling af te wachten.

100.000 euro
Voorwaarde is wel dat de 100.000 euro die dat onderzoek kost door de provincie en de gemeente Venlo wordt betaald. Zelf wil zij dat niet doen.

Te duur
De staatssecretaris vindt de ondertunneling te duur, ook al betaalt de regio de helft van de kosten van 55 miljoen. Dijksma is voorstander van een oplossing waarbij de overwegen bij de Vierpaardjes worden gesplitst. Dat kost maar 15 miljoen. Die variant werkt het Rijk wel zelf verder uit.

Geen onwil
Als de twee oplossingen verder zijn onderzocht, komt de discussie hier weer terug, zo zei Dijksma.
Zij noemde haar voornemen om af te zien van een ondertunneling van Vierpaardjes geen onwil maar een bestuurlijke afweging.

Horst-Sevenum
"Want als ik 'ja' zeg tegen Venlo dan betekent het dat ik nog maar 60 miljoen over heb voor een enorme reeks andere aanpassingen aan spoorwegovergangen waarom wordt gevraagd", zo zei Dijksma. Zij verwees onder meer naar station Horst-Sevenum.

Handreiking
De regeringspartijen VVD en PvdA steunden de 'handreiking' van de staatssecretaris aan de regio. Daardoor ontstaat er ruimte om opnieuw te discussiëren over een oplossing voor Vierpaardjes, aldus VVD-kamerlid Betty de Boer.

Chantage
Het Limburgse CDA-kamerlid Martijn van Helvert noemde het 'bestuurlijke chantage' om de regio te laten opdraaien voor het nader onderzoek naar de ondertunneling. Hij vond dat een taak van het Rijk. Van Helvert verwees ook naar een eerder debat en een aangenomen motie. Daarvan was de strekking dat het Rijk moet meebetalen aan een ondertunneling, stelde hij.

Jarenlang
Over de ondertunneling van Vierpaardjes wordt al jaren gepraat. De spoorwegovergang is onoverzichtelijk en gevaarlijk. Ook gaan er veel treinen met gevaarlijke stoffen overheen, richting Duitsland en terug.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ondertunneling spoorwegovergang Vierpaardjes
Gevaarlijke spoorwegovergang Venlo definitief ondertunneld
Definitief: dubbel spoor tussen Heerlen en Aken
'Eind dit jaar oplossing tunnel Vierpaardjes Venlo'
Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen