Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondertunneling spoorwegovergang Vierpaardjes

Geplaatst opvrijdag 14 oktober 2016 - 12:02

Spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo wordt zeer waarschijnlijk ondertunneld. Het is de bedoeling dat er binnen zes weken een financieel akkoord op tafel ligt tussen Rijk, provincie en de gemeente Venlo.

Dat is afgesproken tijdens het halfjaarlijks bestuurlijk overleg over infrastructuur tussen het ministerie en de provincies Limburg en Noord-Brabant.

Cryptisch
PvdA-staatssecretaris Sharon
Dijksma heeft de Tweede Kamer schriftelijk van de resultaten van dit zogeheten MIRT-overleg op de hoogte gesteld. Wel is de tekst over Vierpaardjes enigszins cryptisch : 'Nadat de ProRail-validatie over Vierpaardjes is afgerond, maken Rijk, provincie Limburg en gemeente Venlo in het najaar van 2016 afspraken', zo staat er. Maar achter die tekst, gaat wel de afspraak over tunnel en financiering schuil, zo bevestigt CDA-wethouder Jos Teeuwen van Venlo.

Gevaarlijke spoorwegovergang
Begin dit jaar was de staatssecretaris nog voorstander van een oplossing waarbij de overwegen bij de
Vierpaardjes worden gesplitst. Maar uit nader onderzoek blijkt dat dat geen oplossing is voor de onoverzichtelijke en gevaarlijke spoorwegovergang. Het feit dat er tot 2023 extra veel treinen met gevaarlijke stoffen de Vierpaardjes passeren richting Duitsland en terug, heeft dat extra onderstreept.

Kosten
Vandaar dat nu de tunnel weer op tafel ligt. Provincie en gemeente Venlo zijn daar ook steeds voorstander van gebleven. In een recent onderzoek in opdracht van beide overheden is dat nog eens onderbouwd.
De kosten van de tunnel worden geschat op 45 miljoen euro.

Pure winst
Wethouder Jos
Teeuwen noemt de opstelling van de staatssecretaris 'pure winst'. Hij heeft er vertrouwen in dat de partijen er gezamenlijk uit komen. De onderhandelingen zullen vooral gaan over de vraag hoe de kosten worden verdeeld.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gevaarlijke spoorwegovergang Venlo definitief ondertunneld
Ondertunneling van overgang Vierpaardjes in Venlo onzeker
Bewoners rond Vierpaardjes blij met voorlopig akkoord
Omwonenden blij met ondertunneling Vierpaardjes
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen