Overslaan en naar de inhoud gaan

'Onderste steen boven over handelen IKL-directeur Vrehen'

Geplaatst opdinsdag 23 maart 2021 - 12:21

D66, GroenLinks en PVV in het Limburgs Parlement willen de onderste stenen boven hebben over het handelen van IKL-directeur Herman Vrehen. Hij zou tonnen aan subsidie hebben doorgesluisd.

De provinciale politiek is in actie gekomen naar aanleiding van een artikel in het NRC over directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL).

Subsidie doorsluizen
Volgens de krant zou de voormalige CDA-gedeputeerde tonnen aan subsidies hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen die opdrachten uitvoerden voor IKL. Ook zou hij zich als directeur laten inhuren tegen een te hoog tarief.

Lees ook: 'Oud-gedeputeerde sluist subsidie door naar eigen bv's'

Verbijstering
D66 in het Limburgs Parlement heeft 'met verbijstering' kennis genomen van het artikel. Fractievoorzitter Marlou Jenneskens heeft een reeks schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur over de rol van de provincie. Zij wil op 9 april een debat over de kwestie in het Limburgs Parlement en de schriftelijke vragen wil ze daarvoor al beantwoord zien. "Om een inhoudelijk debat te voeren over deze casus en de daarmee samenhangende bestuurscultuur in Limburg", zo staat in de vragen.

Ook GroenLinks heeft een reeks schriftelijke vragen ingediend. Verder heeft de PVV aan de bel getrokken. Die partij heeft een interpellatiedebat aangevraagd voor 2 of 9 april.

Tonnen subsidie
IKL krijgt jaarlijks een basissubsidie van 405.000 euro van de provincie. Daarnaast krijgt het geld van gemeenten en 'als goede doel' van de Postcodeloterij.

D66-fractievoorzitter Jenneskens wil onder meer weten of de provincie toezicht heeft gehouden op de besteding van haar subsidie en of die rechtmatig en doelmatig zijn besteed. Verder wil zij opheldering of de vermeende gang van zaken bekend was bij het provinciebestuur, of daar meldingen en signalen over zijn binnen gekomen en of daar ooit over is gesproken met IKL.

Vraagtekens
Ook zet Jenneskens grote vraagtekens bij het loon van Vrehen. Dat zou ruim boven de norm van de Wet Normering Topinkomens (WNT) liggen. Terwijl de provincie de WNT als uitgangspunt in haar subsidie-verordening heeft staan.

D66 verwijst eveneens naar de bewering in het NRC-artikel dat het provinciebestuur in januari 2014 besloot om het onderhoud van 250 hectare bos te gunnen aan een toen nog niet officieel opgerichte werkmaatschappij van Vrehen.

Toelaatbaar?
"Is het juridisch houdbaar, dan wel toelaatbaar, een principebesluit te nemen over de toekenning van een subsidie aan een nog niet reeds bestaand bedrijf. Zo ja, gebeurt dat vaker. Zo nee, wat was de aanleiding voor dit specifieke besluit en de gemaakte uitzondering", zo luidt één van de veertien vragen van Jenneskens.

Ze wenst ook een overzicht van alle subsidies en opdrachten die eventueel aan de werkmaatschappijen van Vrehen zijn verstrekt sinds 2011, 'indien nodig vertrouwelijk'.

Duidelijkheid
De PVV stelt 'heel snel' duidelijkheid te willen over de vraag of alle procedures goed gevolgd zijn. "Het gaat ons met name over de rol die iedereen gespeeld heeft en de belangen die er gespeeld hebben", aldus fractievoorzitter René Claassen. "We willen weten wat de rol van het provinciebestuur is (geweest) en met name van de CDA-gedeputeerden Hubert Mackus en Ger Koopmans."

Ook de fractie van GroenLinks verwijst in haar vragen onder meer naar de twee gedeputeerden en de suggestie dat zij de werkmaatschappijen van Vrehen aan opdrachten zouden hebben geholpen. "Zijn hier gedragscodes rondom integriteit geschonden", zo vraagt fractievoorzitter Thea Jetten.

Kan niet langer zo doorgaan
GroenLinks vindt verder dat ‘de integriteitskwesties rondom het provinciebestuur in Limburg alle perken te buiten gaan en dit niet langer zo door kan gaan. We staan weer in de schijnwerpers van integriteitsschendingen'.

Vrehen zelf is vorige week door de Raad van Toezicht op non-actief gezet in afwachting van de uitkomsten van een extern onderzoek. Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten is voorzitter van die Raad van Toezicht. Akkermans was in het verleden ook voorzitter van het CDA-Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen