Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemingsraad L1: 'Een omroep is geen koekjesfabriek'

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 21:52

Is het een optie als u als hoofdredacteur tijdelijk terugtreedt? Die vraag stelde de Ondernemingskamer in Amsterdam donderdag aan hoofdredacteur Leo Hauben van L1, in de behandeling van het verzoek van de Raad van Commissarissen (RvC) om een onderzoek bij de omroep in te stellen.

De RvC wil dat de Ondernemingskamer (OK) een externe onderzoeker aanstelt die een einde maakt aan jarenlange misstanden bij L1, waarin de hoofdredactie en de ondernemingsraad een hoofdrol zouden spelen. De ondernemingsraad onderschreef donderdag de noodzaak een onderzoek in te stellen, maar vindt juist dat de commissarissen en directeur Peter Elbers de problemen hebben veroorzaakt.

Video L1

Volgens de RvC heerst bij L1 een 'familiaire cultuur', waarin geen plaats is voor mensen met een afwijkende mening, betoogde RvC-advocaat Martijn Huisman. Er wordt volgens hem systematisch vertrouwelijke informatie gelekt om directeur-bestuurder Elbers in een kwaad daglicht te stellen. De hoofdredactie, hoofdredacteur Hauben in het bijzonder, voert daarin de regie, zei hij.

Lees ook: Personeel en commissarissen L1 tegenover elkaar voor rechter

Verklaringen medestanders RvC
Huisman betoogde dat de RvC verontrustende signalen uit de organisatie heeft ontvangen. De commissarissen zijn 'ronduit geschokt' over verklaringen van drie werknemers, die op band zijn opgenomen. Directeur Elbers en RvC zouden daarnaast zeven anonieme schriftelijke verklaringen van L1-medewerkers over misstanden hebben ontvangen.

Onafhankelijke OR-voorzitter
Directeur Elbers eiste dat een onafhankelijke voorzitter OR-voorzitter Marcel Ermers vervangt. Ermers is niet de persoon die kan zorgen voor normalisering van het overleg tussen directie en OR, stelde Elbers' advocaat Evert Jansberg. De OR is van meet af aan tegen de benoeming van Elbers geweest en zou niet kunnen verkroppen dat de contracten van directeuren Bert Lemmens en Emiel van der Wal in juli 2020 niet werden verlengd.

Video L1

Advocaat Loe Sprengers van de ondernemingsraad vroeg de OK het verzoek om een externe OR-voorzitter aan te stellen, af te wijzen. De RvC wil L1 aansturen als een koekjesfabriek, zei hij, maar binnen een mediabedrijf heersen heel andere mores. Er is een duale structuur, waarin de hoofdredacteur een speciale positie geniet die in een redactiestatuut is vastgelegd. "Er wordt weleens gezegd dat de directeur van een mediabedrijf over gas, water en licht gaat. Daar zit een kern van waarheid in. De hoofdredacteur is het gezicht naar buiten toe. Op televisie zie je altijd hoofdredacteuren, wie de directeuren zijn weet niemand."

De OR-raadsman verweet de RvC gezag te willen uitoefenen op basis van wettelijke regels. Maar gezag verwerf je niet met regeltjes. "Dat doe je met kennis van zaken, door meerwaarde voor de organisatie te creëren, een luisterend oor te bieden en draagvlak te zoeken."

Hoge kosten
De OR eiste dat Elbers tijdelijk op non-actief wordt gezet en dat een tweede directeur wordt benoemd die orde op zaken stelt. Daarnaast wil de OR een soort supercommissaris, die binnen de RvC als enige stemrecht heeft. Sprengers pleitte ervoor drie maanden te wachten met de benoeming van de externe onderzoeker waar de RvC om heeft gevraagd.

Zo'n onderzoek kost handenvol geld. L1 moet als kleine omroep door het interne conflict hoge kosten dragen, in een tijd die door de coronacrisis toch al moeilijk is. Twee MT-leden zitten ziek thuis door de situatie. Voor hen zijn interimmanagers ingehuurd. RvC en directie hebben daarnaast vier advocaten die hen ondersteunen. "Als die net zo veel verdienen als ik, dan kost dat L1 veel geld", zei Sprengers. Geld dat beter besteed kan worden aan journalistiek, vindt de OR.

Verborgen camera's
Een deel van de discussie spitste zich toe op een concept-privacyreglement dat Elbers begin dit jaar aan de OR voorlegde. Dat zou Elbers de mogelijkheid verschaffen verborgen camera's in te zetten en mails van personeel te controleren, ook op de redactie. De 'mediahoax' die daarna ontstond, was zorgvuldig geregisseerd door OR en hoofdredactie, stelde Jansberg. Dat gold volgens hem ook voor de paginagrote advertentie met steunbetuigingen van vooraanstaande Limburgers aan het personeel van L1, die onlangs in de zaterdageditie van De Limburger verscheen.

Lees ook: Bekende Limburgers in krant: 'Handen af van L1'

Kwaad daglicht
Om verder lekken te voorkomen moet OR-leden een dwangsom van vijfhonderd euro per keer opgelegd worden, tot een maximum van tienduizend euro, eiste de advocaat van Elbers. En de door de OK aan te stellen onderzoeker zou zich specifiek op de rol van de hoofdredacteur moeten richten.

Lees ook: L1-directeur trekt privacyreglement in na 'commotie'

Onmisbaar
De OK-voorzitter zag in het betoog van RvC en directie reden Hauben te vragen of tijdelijk terugtreden voor hem een optie is. "Bent u onmisbaar in de organisatie?", vroeg hij de hoofdredacteur, die bij de zitting aanwezig was. Hauben antwoordde ontkennend. "Niemand is onmisbaar." Maar OR-voorzitter Marcel Ermers protesteerde: "Als Hauben verdwijnt is alle langjarige ervaring uit het MT verdwenen". Sprengers voegde daaraan toe dat het hart uit de organisatie wordt gehaald als de hoofdredactie opzij gezet wordt.

De rechter benadrukte dat de OK vergaande bevoegdheden heeft. "Ik wil graag de mogelijkheden verkennen die kunnen bijdragen aan het oplossen van het conflict." Daarnaast observeerde hij dat RvC en Elbers én de OR vooral naar elkaar wijzen. Ze moeten ook kritisch naar zichzelf kijken, zei hij. OR-voorzitter Ermers was de enige die daar rechtstreeks op antwoordde: "Als het bijdraagt aan de oplossing van het conflict, dan is de OR van harte bereid terug te treden."

De uitspraak van de OK in deze kwestie wordt binnen drie weken verwacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen