Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemingskamer heeft veel macht bij bedrijfsonderzoek L1

Geplaatst opwoensdag 10 februari 2021 - 19:35

"Het is een vorm van inquisitie waar de hertog van Alva zijn vingers bij zou aflikken." Dat zegt Huub Willems, oorspronkelijk uit Sittard, over de bevoegdheden van een onderzoeker die in opdracht van de Ondernemingskamer de gang van zaken binnen een bedrijf analyseert.

Willems was tussen 1996 en 2009 voorzitter van de Ondernemingskamer. Die is gevestigd bij het Gerechtshof in Amsterdam. Enkele jaren voor en na zijn voorzitterschap was hij als raadsheer verbonden aan dit gerechtelijk instituut. Momenteel is Willems als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en adviseert hij de juristen van de Raad van Commissarissen van L1.

Lees ook: Raad van Commissarissen L1 stapt naar Ondernemingskamer

Complex
Deze RvC, die bestaat uit Raoul Willms van APG, Hans Coppus van OML en CDA-Statenlid Mirjam Depondt, heeft aangekondigd naar de Ondernemerskamer te stappen omdat hij stelt 'dat de problemen binnen L1 dusdanig complex zijn dat ze in elk geval niet op dit moment op te lossen zijn.' Dat heeft de RvC maandagavond aan de Ondernemingsraad van L1 laten weten. De RvC is tot de conclusie gekomen dat er binnen L1 meer aan de hand is dan een vertrouwensbreuk tussen Elbers en het personeel en is daarom naar de Ondernemingskamer gestapt. Over wat er dan aan de hand zou zijn binnen L1, schrijft de RvC niets in de brief. Voorzitter Hans Coppus wilde desgevraagd geen toelichting geven.

Strobreed
"Als de Ondernemingskamer oordeelt dat het nodig is om onderzoek binnen L1 te doen, dan mag zo’n onderzoeker geen strobreed in de weg worden gelegd", zegt Willems. "Dat betekent dat iedereen die daarvoor wordt uitgenodigd het gesprek aan moet gaan. Maar ook dat alle laptops en telefoons van medewerkers bekeken mogen worden, als een onderzoeker dat nodig acht", zegt de oud-voorzitter van de Ondernemingskamer. "Je bent verplicht eraan mee te werken."

Digitaal sporenonderzoek
Omroepsecretaris Wais Shirbaz van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hierover: "Mocht de Ondernemingskamer het verzoek van de RvC in behandeling nemen en besluiten tot een onderzoek, dan ga ik ervan uit dat zo’n onderzoek uiterst zorgvuldig gebeurt." Hij geeft aan dat journalisten vanuit hun functie met privacygevoelige informatie werken. "Het belang om digitaal sporenonderzoek te doen, moet echt heel zwaarwegend zijn."

De omroepsecretaris geeft verder aan dat hij onderzoekt of de NVJ zich in de procedure kan mengen. "Digitaal sporenonderzoek is zeer onwenselijk in een journalistieke organisatie." De NVJ wil daarom samen met de vakbonden FNV en CNV in gesprek met de RvC om te komen tot een snelle oplossing. Dinsdagavond kregen de bonden daarvoor het mandaat van het personeel van L1, tijdens een online bijeenkomst.

Lees ook: Personeel L1 steunt ultimatum, OR schakelt vakbond in

Enige land ter wereld
Nederland is het enige land ter wereld met een zogeheten Ondernemingskamer. Dit orgaan doet uitspraken in geschillen die bij bedrijven spelen. Bijvoorbeeld tussen een Raad van Commissarissen en werknemers van een bedrijf, al dan niet vertegenwoordigd door een Ondernemingsraad. "Alleen Nederland kent een instituut als de Ondernemingskamer, dat vergaand kan ingrijpen in bij een bedrijf", legt Willems uit.

Onderzoeken
"Als er op enige manier gedonder is bij een bedrijf, dan is de Ondernemingskamer het orgaan dat laat onderzoeken wat er aan de hand is bij die onderneming." De Ondernemingskamer kan allerlei voorzieningen treffen om de rust binnen een organisatie terug te brengen. "Het kan bestuurders benoemen, maar ook bestuurders ontslaan. Het kan statuten van een stichting wijzigen, maar ook Commissarissen ontslaan." De Ondernemingskamer kan ook ingrijpen in de personele sfeer, zegt Willems. "Het kan in feite alles doen om problemen binnen een bedrijf op te lossen, gesteld dat die problemen er zijn."

De Ondernemingskamer behandelt ongeveer tweehonderd zaken per jaar. Zo'n driekwart daarvan bestaat uit enquêteprocedures, weet Willems. "Eén à twee onderzoeken per jaar zijn vergelijkbaar met het conflict zoals dat bij L1 zou spelen."

Willems geeft aan dat de Ondernemingskamer snel kan handelen, als dat nodig is. "Vanaf dag één dat die wordt ingeschakeld, als dat nodig blijkt te zijn."

De Ondernemingskamer zelf was niet bereikbaar voor een reactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen