Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemers kloppen massaal aan bij gemeenten voor steun

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 18:04

Ruim 5600 ondernemers hebben zich bij de Limburgse gemeenten gemeld voor financiële steun.

Dat blijkt uit de eerste cijfers van 31 Limburgse gemeenten die L1 heeft opgevraagd.

Maastricht
Maastricht heeft de meeste aanvragen binnengekregen. Hier melden zich 1060 ondernemers. Daarin zitten ook aanvragen van de gemeenten Beek, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Landgraaf, Meerssen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal. De gemeente Maastricht voert voor deze gemeenten via Sociale Zaken Maastricht Heuvelland (SZMH) de regeling voor financiële hulp aan ondernemers en zzp’ers uit. Veel van de aanvragen komen van horecaondernemers.

Lees ook: Ondernemers opgelucht na noodmaatregelen

Aantal loopt op
Ook in Venlo zijn veel vragen voor hulp binnen gekomen. Daar hebben zich tot nu toe achthonderd ondernemers gemeld. Roermond laat weten dat er ruim zeshonderd ondernemers voor steun hebben aangeklopt en dat aantal loopt alleen maar op. In Mook en Middelaar hebben zich tot nu toe 33 ondernemers gemeld.

Sociaal minimum
Ondernemers die door de crisis hard getroffen zijn, kunnen tot 1500 euro steun krijgen. Dat is het sociale minimum. Ook John Wijts van sport adventure-bedrijf Zone10 in Hulsberg heeft zich gemeld bij de gemeente. "Het zijn onzekere tijden. Als je van een goed inkomen terugvalt naar 0, dan komt dat hard aan." Veel keus heeft Wijts niet. Door de crisis ligt zijn zaak helemaal stil. "Dit is een belangrijke periode voor ons. We hebben een tennishal, die wordt normaal veel gebruikt voor bijvoorbeeld competities. Dat is nu weggevallen."

Overleven
Daarnaast liggen ook de andere activiteiten stil, waaronder het BMX-parcours, paintball, airsoft en lasergamen. "We hadden net de hal aangepast. We begonnen net een beetje naam op te bouwen en nu vindt er niets meer plaats. We hebben nu geen inkomsten meer", zegt Wijts. "Daarom ben ik blij met de hulp die ik nu krijg." Of de hulp van de gemeente genoeg is om te overleven? "Dat weet ik nog niet. Er is nog zo veel onduidelijk. We weten bijvoorbeeld niet hoelang het gaat duren."

Lees ook: UWV: Gevolgen coronacrisis op arbeidsmarkt nog onduidelijk

Afwachten
Ook vreest hij dat de gevolgen van de coronacrisis ook langer voelbaar zijn. "Ik kan me voorstellen dat mensen straks toch eerst afwachten als alles voorbij is. Dat ze voorzichtiger zijn", denkt hij. "Dat zal met kinderfeestjes wel meevallen, maar misschien willen mensen het risico niet nemen en blijven ze weg."

Uitbetalingen
De eerste gemeenten zijn al begonnen met de uitbetaling van voorschotten. Andere gemeenten wachten op duidelijkheid en geld van Den Haag. Die gemeenten geven alleen voorschotten aan ondernemers die in grote financiële problemen zitten. Op de meeste plaatsen zijn speciale noodloketten voor ondernemers opgetuigd. Ook hebben verschillende gemeenten een digitaal loket geopend.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen