Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemers klagen: leegloop in autoluw Valkenburg

Geplaatst opvrijdag 3 mei 2019 - 18:24

De ondernemers in Valkenburg lijden onder de autoluwte in het centrum sinds de klanten hun auto verplicht in de parkeergarage Aan de Kei moeten parkeren.

Voordat het nieuwe centrumplan van Valkenburg was ingevoerd, konden klanten hun auto nog voor de plaatselijke winkels parkeren, maar sinds 2016 moet de automobilist een stuk lopen voordat ze de winkeltjes kunnen bereiken.

Huis verkopen
"De omzet is met 75 procent gekelderd ten opzichte van voor het nieuwe centrumplan", zegt ondernemer Chretien Jamin van The Read Shop. Al 25 jaar is hij met zijn tijdschriftenwinkel gevestigd in het centrum van het Geulstadje. In de afgelopen jaren heeft hij tien werknemers moeten ontslaan en zijn huis moeten verkopen om het hoofd boven water te houden.

Binnen rennen
Het probleem is dat de auto's uit het centrum zijn gemeden. "Winkels zoals ik, de bakker en de Hema moeten het hebben van klanten die snel hun auto parkeren, naar binnen rennen en dan weer verder gaan. Zij wijken nu uit naar winkels in Klimmen en Hulsberg."

Beleving maximaal
Wethouder Claudia Bisschops is op de hoogte van de klachten, maar is niet van mening dat het winkelend publiek minder wordt. "Er is toentertijd gekozen voor een autoluw centrum, juist om de beleving van de toerist en de daggasten maximaal te maken." Het zou meevallen met de leegstaand zegt de wethouder. "De cijfers geven aan dat er 5,5 procent leegstand is in Valkenburg en in vergelijking met andere grote steden is dat erg laag. Het parkeerbeleid in de gemeente is navenant de voorzieningen."

Vertrek
Chretien Jamin is inmiddels al op zoek naar iemand die zijn zaak wilt overnemen. Ook de opticien, twee panden verderop heeft zijn winkel in de stille verkoop gezet. De patisseriezaak Peter Lemmens, naast The Read Shop, sluit binnen enkele weken zijn deuren en opent een filiaal in Margraten. "Onze omzet is flink gedaald. Mensen lopen niet met drie taarten helemaal door een centrum om bij hun auto te komen. Wij merken dat andere filialen met parkeergelegenheid voor de deur het vele malen beter doen", aldus eigenaresse Vivianne Lemmens.

Creatief
Toch zijn er ondernemers die het positief in zien. Boy Naaijkens heeft een natuurreformzaak en heeft door innovatief ondernemerschap zijn zaak draaiende weten te houden. "Toen de schoenmaker, een paar deuren verderop, stopte, heb ik de sleutelservice overgenomen. Hetzelfde geldt voor de stomerij, daarvoor kunnen klanten nu ook bij mij terecht", zegt Naaijkens. "Dit alles om de klanten in de winkel te behouden."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto en win prijzen. Deadline: 5 mei.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen