Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemers klagen: leegloop in autoluw Valkenburg

Geplaatst opvrijdag 3 mei 2019 - 18:24

De ondernemers in Valkenburg lijden onder de autoluwte in het centrum sinds de klanten hun auto verplicht in de parkeergarage Aan de Kei moeten parkeren.

Voordat het nieuwe centrumplan van Valkenburg was ingevoerd, konden klanten hun auto nog voor de plaatselijke winkels parkeren, maar sinds 2016 moet de automobilist een stuk lopen voordat ze de winkeltjes kunnen bereiken.

Huis verkopen
"De omzet is met 75 procent gekelderd ten opzichte van voor het nieuwe centrumplan", zegt ondernemer Chretien Jamin van The Read Shop. Al 25 jaar is hij met zijn tijdschriftenwinkel gevestigd in het centrum van het Geulstadje. In de afgelopen jaren heeft hij tien werknemers moeten ontslaan en zijn huis moeten verkopen om het hoofd boven water te houden.

Binnen rennen
Het probleem is dat de auto's uit het centrum zijn gemeden. "Winkels zoals ik, de bakker en de Hema moeten het hebben van klanten die snel hun auto parkeren, naar binnen rennen en dan weer verder gaan. Zij wijken nu uit naar winkels in Klimmen en Hulsberg."

Beleving maximaal
Wethouder Claudia Bisschops is op de hoogte van de klachten, maar is niet van mening dat het winkelend publiek minder wordt. "Er is toentertijd gekozen voor een autoluw centrum, juist om de beleving van de toerist en de daggasten maximaal te maken." Het zou meevallen met de leegstaand zegt de wethouder. "De cijfers geven aan dat er 5,5 procent leegstand is in Valkenburg en in vergelijking met andere grote steden is dat erg laag. Het parkeerbeleid in de gemeente is navenant de voorzieningen."

Vertrek
Chretien Jamin is inmiddels al op zoek naar iemand die zijn zaak wilt overnemen. Ook de opticien, twee panden verderop heeft zijn winkel in de stille verkoop gezet. De patisseriezaak Peter Lemmens, naast The Read Shop, sluit binnen enkele weken zijn deuren en opent een filiaal in Margraten. "Onze omzet is flink gedaald. Mensen lopen niet met drie taarten helemaal door een centrum om bij hun auto te komen. Wij merken dat andere filialen met parkeergelegenheid voor de deur het vele malen beter doen", aldus eigenaresse Vivianne Lemmens.

Creatief
Toch zijn er ondernemers die het positief in zien. Boy Naaijkens heeft een natuurreformzaak en heeft door innovatief ondernemerschap zijn zaak draaiende weten te houden. "Toen de schoenmaker, een paar deuren verderop, stopte, heb ik de sleutelservice overgenomen. Hetzelfde geldt voor de stomerij, daarvoor kunnen klanten nu ook bij mij terecht", zegt Naaijkens. "Dit alles om de klanten in de winkel te behouden."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto en win prijzen. Deadline: 5 mei.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen