Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemers klagen: leegloop in autoluw Valkenburg

Geplaatst opvrijdag 3 mei 2019 - 18:24

De ondernemers in Valkenburg lijden onder de autoluwte in het centrum sinds de klanten hun auto verplicht in de parkeergarage Aan de Kei moeten parkeren.

Voordat het nieuwe centrumplan van Valkenburg was ingevoerd, konden klanten hun auto nog voor de plaatselijke winkels parkeren, maar sinds 2016 moet de automobilist een stuk lopen voordat ze de winkeltjes kunnen bereiken.

Huis verkopen
"De omzet is met 75 procent gekelderd ten opzichte van voor het nieuwe centrumplan", zegt ondernemer Chretien Jamin van The Read Shop. Al 25 jaar is hij met zijn tijdschriftenwinkel gevestigd in het centrum van het Geulstadje. In de afgelopen jaren heeft hij tien werknemers moeten ontslaan en zijn huis moeten verkopen om het hoofd boven water te houden.

Binnen rennen
Het probleem is dat de auto's uit het centrum zijn gemeden. "Winkels zoals ik, de bakker en de Hema moeten het hebben van klanten die snel hun auto parkeren, naar binnen rennen en dan weer verder gaan. Zij wijken nu uit naar winkels in Klimmen en Hulsberg."

Beleving maximaal
Wethouder Claudia Bisschops is op de hoogte van de klachten, maar is niet van mening dat het winkelend publiek minder wordt. "Er is toentertijd gekozen voor een autoluw centrum, juist om de beleving van de toerist en de daggasten maximaal te maken." Het zou meevallen met de leegstaand zegt de wethouder. "De cijfers geven aan dat er 5,5 procent leegstand is in Valkenburg en in vergelijking met andere grote steden is dat erg laag. Het parkeerbeleid in de gemeente is navenant de voorzieningen."

Vertrek
Chretien Jamin is inmiddels al op zoek naar iemand die zijn zaak wilt overnemen. Ook de opticien, twee panden verderop heeft zijn winkel in de stille verkoop gezet. De patisseriezaak Peter Lemmens, naast The Read Shop, sluit binnen enkele weken zijn deuren en opent een filiaal in Margraten. "Onze omzet is flink gedaald. Mensen lopen niet met drie taarten helemaal door een centrum om bij hun auto te komen. Wij merken dat andere filialen met parkeergelegenheid voor de deur het vele malen beter doen", aldus eigenaresse Vivianne Lemmens.

Creatief
Toch zijn er ondernemers die het positief in zien. Boy Naaijkens heeft een natuurreformzaak en heeft door innovatief ondernemerschap zijn zaak draaiende weten te houden. "Toen de schoenmaker, een paar deuren verderop, stopte, heb ik de sleutelservice overgenomen. Hetzelfde geldt voor de stomerij, daarvoor kunnen klanten nu ook bij mij terecht", zegt Naaijkens. "Dit alles om de klanten in de winkel te behouden."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto en win prijzen. Deadline: 5 mei.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen