Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemers klagen: leegloop in autoluw Valkenburg

Geplaatst opvrijdag 3 mei 2019 - 18:24

De ondernemers in Valkenburg lijden onder de autoluwte in het centrum sinds de klanten hun auto verplicht in de parkeergarage Aan de Kei moeten parkeren.

Voordat het nieuwe centrumplan van Valkenburg was ingevoerd, konden klanten hun auto nog voor de plaatselijke winkels parkeren, maar sinds 2016 moet de automobilist een stuk lopen voordat ze de winkeltjes kunnen bereiken.

Huis verkopen
"De omzet is met 75 procent gekelderd ten opzichte van voor het nieuwe centrumplan", zegt ondernemer Chretien Jamin van The Read Shop. Al 25 jaar is hij met zijn tijdschriftenwinkel gevestigd in het centrum van het Geulstadje. In de afgelopen jaren heeft hij tien werknemers moeten ontslaan en zijn huis moeten verkopen om het hoofd boven water te houden.

Binnen rennen
Het probleem is dat de auto's uit het centrum zijn gemeden. "Winkels zoals ik, de bakker en de Hema moeten het hebben van klanten die snel hun auto parkeren, naar binnen rennen en dan weer verder gaan. Zij wijken nu uit naar winkels in Klimmen en Hulsberg."

Beleving maximaal
Wethouder Claudia Bisschops is op de hoogte van de klachten, maar is niet van mening dat het winkelend publiek minder wordt. "Er is toentertijd gekozen voor een autoluw centrum, juist om de beleving van de toerist en de daggasten maximaal te maken." Het zou meevallen met de leegstaand zegt de wethouder. "De cijfers geven aan dat er 5,5 procent leegstand is in Valkenburg en in vergelijking met andere grote steden is dat erg laag. Het parkeerbeleid in de gemeente is navenant de voorzieningen."

Vertrek
Chretien Jamin is inmiddels al op zoek naar iemand die zijn zaak wilt overnemen. Ook de opticien, twee panden verderop heeft zijn winkel in de stille verkoop gezet. De patisseriezaak Peter Lemmens, naast The Read Shop, sluit binnen enkele weken zijn deuren en opent een filiaal in Margraten. "Onze omzet is flink gedaald. Mensen lopen niet met drie taarten helemaal door een centrum om bij hun auto te komen. Wij merken dat andere filialen met parkeergelegenheid voor de deur het vele malen beter doen", aldus eigenaresse Vivianne Lemmens.

Creatief
Toch zijn er ondernemers die het positief in zien. Boy Naaijkens heeft een natuurreformzaak en heeft door innovatief ondernemerschap zijn zaak draaiende weten te houden. "Toen de schoenmaker, een paar deuren verderop, stopte, heb ik de sleutelservice overgenomen. Hetzelfde geldt voor de stomerij, daarvoor kunnen klanten nu ook bij mij terecht", zegt Naaijkens. "Dit alles om de klanten in de winkel te behouden."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur een foto en win prijzen. Deadline: 5 mei.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen