Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemers hekelen nieuw beleid rondom geld storten

Geplaatst opdinsdag 19 oktober 2021 - 22:02

Wie contant muntgeld wil laten storten op zijn of haar rekening kan daarvoor nog maar op een beperkt aantal plekken terecht. Daarbij zijn de kosten voor het storten fors gestegen.

Waar ondernemers, maar ook kerken of verenigingen, hun omzet of collecteopbrengst voorheen tegen relatief lage kosten kwijt konden bij hun eigen bank, zijn ze nu aangewezen op de gele automaten van Geldmaat.

Video: L1

Rollen
Geldmaat startte in 2019 met de overname van alle geldautomaten van Rabobank, ABN Amro en ING en heeft deze per 1 oktober volledig afgerond. Ook de levering van rollen muntgeld en het innemen ervan ligt nu bij Geldmaat.

Verder rijden
Het aantal plekken waar je nu nog terecht kunt om cash muntgeld te storten is daardoor sterk beperkt. In heel Limburg zijn er nog een twintigtal automaten waar dit kan. Dat betekent dat ondernemers die veel met contant geld werken verder moeten rijden. Kermisexploitant Frank Vale ziet dat als een groot probleem. "Je komt steeds lastiger van het geld af", zegt hij vanaf de Venlose kermis waar hij staat.

Storting
"We hebben net een druk weekend achter de rug en dan moet ik weer op zoek naar de dichtstbijzijnde Geldmaat. Ik heb juist rekeningen bij drie verschillende banken, waarmee ik eerst in ieder dorp of in iedere stad makkelijk mijn geld kwijt kon. Ik kende ook overal alle plekjes. Nu kan ik alleen bij Geldmaat terecht en betaal ik bij de Rabobank voor iedere storting 9,50 euro, terwijl dat eerst een paar euro's was. Het is echt van de gekken."

Cashless
De Venlose kermis is nog een echte cash-handel. Al worden er wel stappen gezet om ook daar ook volledig digitaal te worden wat betreft betalingen. Je kunt al bij bijna iedere attractie met kaart betalen, maar toch doen veel mensen dat niet. "Bovendien gaat het digitaal betalen veel trager", stelt Vale. "Mijn zoon runt hier attractie de Decadance en die krijgt in de drie of vier minuten die een rondje duurt niet meer alle tickets voor de volgende ronde verkocht.."

Wie vijf minuutjes over zijn schouder meekijkt, ziet het gebeuren. Klanten die na contactloos betalen toch hun pincode moeten invoeren, wat vervolgens weer fout gaat en tot langere wachttijden leidt.

Regelmatig defect
Buiten de kermis ondervinden ook andere branches overlast van de switch naar Geldmaat. Kerkparochies zijn een steeds groter deel van hun collectes kwijt aan de gestegen kosten. Bovendien laten ze weten dat ze het zeer onwenselijk vinden dat vrijwilligers met cash veel verder moeten reizen. Net als de kermisexploitanten stellen ze dat de weinig overgebleven automaten om de haverklap defect zijn en dus buiten gebruik worden gesteld. "En dan kan die vrijwilliger weer met de zak cash naar buiten", stelt secretaris Paul Dullaert van de Venlose parochiefederatie.

Betaalzuil
De kosten voor het storten variëren. Wie regelmatig stort, is als klant van ING 6,00 euro kwijt per storting. Heb je een rekening bij ABN Amro betaal je het dubbele. Om het aantal cashstortingen te drukken, denken kerkbesturen ook steeds meer na over alternatieven. De kerk in Rimburg plaatste twee jaar geleden al een betaalzuil voor mensen die een kaarsje willen branden maar geen cash bij zich hebben.

Lees ook: Donatiezuil Rimburg: kaarsje branden in kerk zonder cash

Ook het Venlose Kepelke van Genuuje is al voorzien van zo’n betaalzuil. "En deze week krijgt ook de Martinusbasiliek in het centrum van Venlo een mogelijkheid om cashless een kaarsje op te steken", stelt Dullaert. Voor de collectes blijven de kerken echter aangewezen op cash muntgeld, dat toch met regelmaat gestort moet worden.

Bouwmarkten
De bestaande muntstortautomaten zijn bijna allemaal gevestigd in bouwmarkten. Buiten het feit dat die alleen tijdens kantooruren bereikbaar zijn, vindt kermisondernemer Vale het ook geen veilige omgeving om geld te storten. Eerst had je privacy bij je bank. Die is er nu niet meer. "Het ging eigenlijk prima hoe het was. Nu moet ik iedere keer zoeken en functioneren die dingen niet. Daar word je toch gek van!"

Reactie
Er is een reactie gevraagd aan Geldmaat, maar het bedrijf wil niet ingaan op de geschetste problemen. Wel laat de organisatie weten dat naast de overgenomen bankautomaten Geldmaat de komende tijd ook op nieuwe locaties verder zal uitbreiden. "Deze locaties worden bekendgemaakt via de Locatiewijzer", aldus een woordvoerder van Geldmaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen