Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemers binnensteden hebben het moeilijk

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 18:59

November en december zijn de maanden waarin ondernemers veel omzet draaien. Pakjesavond en kerst zorgen traditiegetrouw voor veel winkelend publiek. Maar in een gedeeltelijke lockdown gelden andere wetten.

"Geen perspectief, dat is het allerergste. Dat maakt het zo lastig om te ondernemen."

Lege winkelstraten
Monique Princen is voorzitter van MKB Limburg en vertegenwoordigt in die hoedanigheid bedrijven met minder dan 250 werknemers in onze provincie. In L1mburg Centraal vrijdag zegt ze dat ziet dat ondernemers - vooral de retail - het steeds moeilijker krijgen: "Toen Rutte de gedeeltelijke lockdown afkondigde, zag je dat meteen in de winkelstraten, in de binnensteden. Minder mensen, en dat merken ze bijvoorbeeld in de kledingwinkels. Die hebben hun zaakjes goed voor elkaar, allerlei maatregelen genomen, maar als er geen klanten komen..."

Princen hoopt dat premier Mark Rutte komende dinsdag bekend gaat maken dat de horeca weer open mag. Dat trekt mensen wel weer de binnensteden in.

Verstandig winkelen
Volgens Princen is het op dit moment ook mogelijk om veilig te gaan winkelen, ondanks de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven: "Je moet je verstand gebruiken, in kleine groepjes mag je wel een winkel in. Kijk wat er wél kan, er kan heel veel. Maar ga bijvoorbeeld op andere tijden de stad in, ga niet met z'n allen op de zaterdag".

Onvoldoende compensatie
Volgens Princen zijn de financiële regelingen van de overheid bij lange na niet genoeg om de verliezen te compenseren: "Er is ook een verschil met de eerste golf en nu; in het voorjaar werd er nog meegedacht, vastgoedeigenaren dachten mee, je kreeg bijvoorbeeld uitstel om je huur te betalen. Banken dachten mee. Maar dat is nu allemaal stukken minder."

Matige aanpak overheid
Princen benadrukt dat de volksgezondheid voor het MKB het allerbelangrijkste is, maar tegelijkertijd valt de overheid ook veel te verwijten als het gaat om de aanpak van de crisis: "Het testbeleid in Nederland is niet goed, het is nog altijd niet op orde. Als dat loopt, heb je ook meer mogelijkheden om open te doen. Men is nu heel trots te kunnen melden dat je altijd binnen twee dagen de uitslag van je coronatest hebt, maar met een sneltest kan het ook binnen een uur."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen