Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemend Limburg: 'Zorgen over krimp Duitse economie'

Geplaatst opwoensdag 14 augustus 2019 - 21:10

De krimp van de Duitse economie is slecht nieuws voor het Limburgse bedrijfsleven.

Dat zegt belangenvereniging Ondernemend Limburg.

Grootste handelspartner
Uit de nieuwste cijfers blijkt dat de Duitse economie in het laatste kwartaal met 0,1 procent kleiner is geworden. De Nederlands economie groeide wel, met 0,5 procent. Maar dat stelt de belangenclub niet gerust. "Als de Duitse economie niest, dan hebben wij de griep, wordt wel eens gezegd", zegt voorzitter Léon Faassen van Ondernemend Limburg. Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland.

Miljarden-export
Vorig jaar exporteerde Nederland voor 113 miljard aan goederen uit Duitsland. De import was 78 miljard, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ondernemend Limburg is zich ervan bewust dat de Limburgse economie nog meer afhankelijk is van Duitsland. "We grenzen meer aan het buitenland dan aan Nederland."

Krimp al merkbaar
De krimp bij de oosterburen is indirect al merkbaar. Zo schrapten bedrijven als VDL Nedcar in Born en schuifdakenbouwer Inalfa in Venray honderden banen. Zij zijn getroffen door de malaise in de Duitse auto-industrie.

Geen paniek
Toch is er van paniek bij de Limburgse bedrijven geen sprake. "We weten waar het aan ligt", zegt Faassen. "De Duitse auto-industrie en machinebouw heeft last van de handelsoorlog tussen VS en China. Daardoor worden bijvoorbeeld minder auto’s in China verkocht. Dat merken onze bedrijven die aan de auto-industrie leveren."

Anticiperen
Daarnaast tonen de Nederlandse cijfers aan dat de Nederlandse economie wel groeit. Faassen: "We zijn een handelsland. En dat gaat nog goed." Wel moeten bedrijven anticiperen op de ontwikkeling. "Als we zien dat er in de auto-industrie problemen zijn, dan moeten wij investeren zodat we voorop blijven lopen. Want de zorgen die we nu niet hebben, kunnen de zorgen van morgen worden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten