Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemend Limburg: 'Zorgen over krimp Duitse economie'

Geplaatst opwoensdag 14 augustus 2019 - 21:10

De krimp van de Duitse economie is slecht nieuws voor het Limburgse bedrijfsleven.

Dat zegt belangenvereniging Ondernemend Limburg.

Grootste handelspartner
Uit de nieuwste cijfers blijkt dat de Duitse economie in het laatste kwartaal met 0,1 procent kleiner is geworden. De Nederlands economie groeide wel, met 0,5 procent. Maar dat stelt de belangenclub niet gerust. "Als de Duitse economie niest, dan hebben wij de griep, wordt wel eens gezegd", zegt voorzitter Léon Faassen van Ondernemend Limburg. Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland.

Miljarden-export
Vorig jaar exporteerde Nederland voor 113 miljard aan goederen uit Duitsland. De import was 78 miljard, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ondernemend Limburg is zich ervan bewust dat de Limburgse economie nog meer afhankelijk is van Duitsland. "We grenzen meer aan het buitenland dan aan Nederland."

Krimp al merkbaar
De krimp bij de oosterburen is indirect al merkbaar. Zo schrapten bedrijven als VDL Nedcar in Born en schuifdakenbouwer Inalfa in Venray honderden banen. Zij zijn getroffen door de malaise in de Duitse auto-industrie.

Geen paniek
Toch is er van paniek bij de Limburgse bedrijven geen sprake. "We weten waar het aan ligt", zegt Faassen. "De Duitse auto-industrie en machinebouw heeft last van de handelsoorlog tussen VS en China. Daardoor worden bijvoorbeeld minder auto’s in China verkocht. Dat merken onze bedrijven die aan de auto-industrie leveren."

Anticiperen
Daarnaast tonen de Nederlandse cijfers aan dat de Nederlandse economie wel groeit. Faassen: "We zijn een handelsland. En dat gaat nog goed." Wel moeten bedrijven anticiperen op de ontwikkeling. "Als we zien dat er in de auto-industrie problemen zijn, dan moeten wij investeren zodat we voorop blijven lopen. Want de zorgen die we nu niet hebben, kunnen de zorgen van morgen worden."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen