Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemend Limburg: 'Zorgen over krimp Duitse economie'

Geplaatst opwoensdag 14 augustus 2019 - 21:10

De krimp van de Duitse economie is slecht nieuws voor het Limburgse bedrijfsleven.

Dat zegt belangenvereniging Ondernemend Limburg.

Grootste handelspartner
Uit de nieuwste cijfers blijkt dat de Duitse economie in het laatste kwartaal met 0,1 procent kleiner is geworden. De Nederlands economie groeide wel, met 0,5 procent. Maar dat stelt de belangenclub niet gerust. "Als de Duitse economie niest, dan hebben wij de griep, wordt wel eens gezegd", zegt voorzitter Léon Faassen van Ondernemend Limburg. Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland.

Miljarden-export
Vorig jaar exporteerde Nederland voor 113 miljard aan goederen uit Duitsland. De import was 78 miljard, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ondernemend Limburg is zich ervan bewust dat de Limburgse economie nog meer afhankelijk is van Duitsland. "We grenzen meer aan het buitenland dan aan Nederland."

Krimp al merkbaar
De krimp bij de oosterburen is indirect al merkbaar. Zo schrapten bedrijven als VDL Nedcar in Born en schuifdakenbouwer Inalfa in Venray honderden banen. Zij zijn getroffen door de malaise in de Duitse auto-industrie.

Geen paniek
Toch is er van paniek bij de Limburgse bedrijven geen sprake. "We weten waar het aan ligt", zegt Faassen. "De Duitse auto-industrie en machinebouw heeft last van de handelsoorlog tussen VS en China. Daardoor worden bijvoorbeeld minder auto’s in China verkocht. Dat merken onze bedrijven die aan de auto-industrie leveren."

Anticiperen
Daarnaast tonen de Nederlandse cijfers aan dat de Nederlandse economie wel groeit. Faassen: "We zijn een handelsland. En dat gaat nog goed." Wel moeten bedrijven anticiperen op de ontwikkeling. "Als we zien dat er in de auto-industrie problemen zijn, dan moeten wij investeren zodat we voorop blijven lopen. Want de zorgen die we nu niet hebben, kunnen de zorgen van morgen worden."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen