Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondergrondse pijpleiding Urmond wordt tijdelijk hersteld

Geplaatst opmaandag 26 juli 2021 - 6:45

De ondergrondse PALL-leiding in de Maas tussen Maasband en Urmond wordt de komende dagen hersteld met een tijdelijke pijpleiding.

Door het hoogwater was de leiding beschadigd. Daardoor lekte een kleine hoeveelheid nafta (een dieselachtige vloeistof).

Chemelot
Consortium Grensmaas, dat de spoedwerkzaamheden verricht in samenwerking met Rijkswaterstaat en PPS, de pijpleidingbeheerder, start maandag met het herstel. Dan wordt begonnen met de aanleg van een dam tussen de Nederlandse en de Belgische Maasoever. De pijpleiding leidt namelijk van de haven van Antwerpen naar het bedrijventerrein van Chemelot. Door de aanleg van de dam ontstaat er een ruimte om op beide Maasoevers een gracht te graven voor een nieuwe leiding.

Stroomopwaarts
De tijdelijke leiding komt op een nieuwe plek, vijf meter stroomopwaarts. Consortium Grensmaas maakt het nieuwe leidingstuk aan de kant klaar. Vervolgens wordt de leiding in een beschermende mantelbuis in de gracht gelegd. Daarna wordt de PALL-leiding er op aangesloten. Tot slot wordt de leiding met stortsteen afgedekt en beveiligd. Volgens Consortium Grensmaas hebben omwonenden weinig tot geen last van de werkzaamheden.

De leiding is slechts tijdelijk omdat PPS de PALL-leiding via een boring onder de Maas wil aanleggen.

Oevers
De pijpleiding werd vorige week maandag ontdekt door Rijkswaterstaat. Doordat een stuk van de oever was weggevaagd, was de pijpleiding bloot komen te liggen. Dinsdagochtend werd duidelijk dat de pijpleiding ook beschadigd was. Daarnaast was er een penetrante geur. Daarom werd direct gestart met het pompen van water in de leiding om de laatste restjes nafta richting het Chemelot-terrein te duwen. Daar slaagde PPS in.

Lees ook: Vrijgevallen naftaleiding bij Urmond veiliggesteld

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen