Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderbanken wil miljoenen in Awacsfonds

Geplaatst opzaterdag 4 april 2015 - 8:55

Het Rijk moet minimaal enkele miljoenen in het in te stellen leefbaarheidsfonds steken. Dat is nodig als compensatie voor de overlast van Awacs-toestellen en om de daarmee samenhangende problemen aan te pakken.

Dat zegt Hugo Raes, afgevaardigde van Onderbanken in de commissie Awacs Limburg. In die commissie overleggen regiogemeenten en de provincie met de Awacsbasis en de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Milieu. Dat laatste ministerie reageerde positief op een voorstel om een leefbaarheidsfonds in te stellen. Hoeveel geld er in dat fonds komt en wie dat op tafel moet leggen willen de ministeries later bespreken.

Gezondheid
Onderbanken neemt daar al een voorschot op. "Als je woningen onder de vliegroute wil isoleren of opkopen omdat ze onverkoopbaar zijn, heb je een fors bedrag nodig", zegt Raes. Daarnaast moet er een veldonderzoek komen naar de gezondheidseffecten van de overlast.

Bomen
Rens Evers, wethouder Awacszaken namens Progressief Onderbanken vindt dat de regio niet mee hoeft te betalen aan het fonds omdat hier de meeste pijn ligt. Raes krijgt het gevoel dat defensie geld voor leefbaarheid en gezondheid koppelt aan toestemming voor bosonderhoud. Defensie wil zeker een twintigtal bomen kappen of aftoppen om de vluchten veiliger te maken. Dat is wat Evers betreft onbespreekbaar. Onderbanken wil niet meewerken aan een ruil van bosonderhoud tegen steun aan het leefbaarheidsfonds of het terugdringen van het aantal vluchten.

Wantrouwen
Voor de betrokken ministeries zijn al die zaken onderdeel van een integrale aanpak van het Awacsdossier. Het wantrouwen is groot sinds de kap in 2006, ook omdat onduidelijk is hoe en hoeveel bomen defensie wil aanpakken. Defensie wil dat gaan uitleggen in de commissie en loopt daar nog niet op vooruit.

Lees ook: CDA wil leefbaarheidsfonds voor omgeving Awacs-basis

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Startbaan NAVO-basis Geilenkirchen
Baan NAVO-basis heropend, rust Schinveld voorbij
Extra Awacs naar Turkije om Syriëcrisis
Actievoerders halen boomhut in Schinveldse bossen niet weg
De Awacs-missie in Afghanistan
Awacs-vliegtuigen terug uit Afghanistan
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen