Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Onderbanken, Nuth en Schinnen stemmen in met fusieplan

Geplaatst opdinsdag 1 november 2016 - 22:21

Onderbanken, Nuth en Schinnen gaan definitief één nieuwe gemeente vormen. De drie gemeenteraden stemden dinsdagavond unaniem in met het herindelingsvoorstel.

Binnen een half uurtje was het klusje in alle drie de gemeentes geklaard. Vanaf 1 januari 2019 zal de fusiegemeente met zo'n 36 duizend inwoners een feit zijn.

Nuth
De gemeente Onderbanken was jaren geleden de initiator van een overleg met Schinnen, Simpelveld, Nuth en Voerendaal. Maar toen die laatste drie stadsbesturen te kennen gaven geen heil te zien in een fusie, gingen Onderbanken en Schinnen samen verder. Pas dit voorjaar sloot ook Nuth zich opnieuw aan bij het overleg, tot groot ongenoegen van een deel van de bevolking van kerkdorp Schimmert, dat liever aansluiting bij Beek of Valkenburg ziet. De provincie heeft al te kennen gegeven dat een opsplitsing van Nuth onbespreekbaar is.

ONS
De drie stadsbesturen gaan nu onder de werktitel ONS (oftwel Onderbanken-Nuth-Schinnen) verder werken aan de nieuwe gemeente. Eerst kunnen inwoners nog bezwaar aantekenen tegen het besluit. Komend voorjaar hopen de stadsbesturen een uitgewerkt plan naar de Eerste en Tweede Kamer te kunnen sturen.

Geen beslissingen
De huidige gemeenteraden zullen overigens geen beslissingen nemen ten aanzien van de naam van de fusiegemeente en bij welke regio (Westelijke Mijnstreek of Parkstad) zij zich zal aansluiten. Die visies zijn voorbehouden aan de nieuwe gemeenteraad in 2019.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Drie Limburgse gemeenten gaan twee keer naar de stembus
Kwartiermaker aangesteld voor nieuwe fusiegemeente
Herindeling in Zuid-Limburg blijft beperkt
Koopmans: 'Opsplitsing Nuth bij fusie onbespreekbaar'
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen