Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Onderbanken, Nuth en Schinnen stemmen in met fusieplan

Geplaatst opdinsdag 1 november 2016 - 22:21

Onderbanken, Nuth en Schinnen gaan definitief één nieuwe gemeente vormen. De drie gemeenteraden stemden dinsdagavond unaniem in met het herindelingsvoorstel.

Binnen een half uurtje was het klusje in alle drie de gemeentes geklaard. Vanaf 1 januari 2019 zal de fusiegemeente met zo'n 36 duizend inwoners een feit zijn.

Nuth
De gemeente Onderbanken was jaren geleden de initiator van een overleg met Schinnen, Simpelveld, Nuth en Voerendaal. Maar toen die laatste drie stadsbesturen te kennen gaven geen heil te zien in een fusie, gingen Onderbanken en Schinnen samen verder. Pas dit voorjaar sloot ook Nuth zich opnieuw aan bij het overleg, tot groot ongenoegen van een deel van de bevolking van kerkdorp Schimmert, dat liever aansluiting bij Beek of Valkenburg ziet. De provincie heeft al te kennen gegeven dat een opsplitsing van Nuth onbespreekbaar is.

ONS
De drie stadsbesturen gaan nu onder de werktitel ONS (oftwel Onderbanken-Nuth-Schinnen) verder werken aan de nieuwe gemeente. Eerst kunnen inwoners nog bezwaar aantekenen tegen het besluit. Komend voorjaar hopen de stadsbesturen een uitgewerkt plan naar de Eerste en Tweede Kamer te kunnen sturen.

Geen beslissingen
De huidige gemeenteraden zullen overigens geen beslissingen nemen ten aanzien van de naam van de fusiegemeente en bij welke regio (Westelijke Mijnstreek of Parkstad) zij zich zal aansluiten. Die visies zijn voorbehouden aan de nieuwe gemeenteraad in 2019.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Drie Limburgse gemeenten gaan twee keer naar de stembus
Kwartiermaker aangesteld voor nieuwe fusiegemeente
Herindeling in Zuid-Limburg blijft beperkt
Koopmans: 'Opsplitsing Nuth bij fusie onbespreekbaar'
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen