Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderbanken, Nuth en Schinnen stemmen in met fusieplan

Geplaatst opdinsdag 1 november 2016 - 22:21

Onderbanken, Nuth en Schinnen gaan definitief één nieuwe gemeente vormen. De drie gemeenteraden stemden dinsdagavond unaniem in met het herindelingsvoorstel.

Binnen een half uurtje was het klusje in alle drie de gemeentes geklaard. Vanaf 1 januari 2019 zal de fusiegemeente met zo'n 36 duizend inwoners een feit zijn.

Nuth
De gemeente Onderbanken was jaren geleden de initiator van een overleg met Schinnen, Simpelveld, Nuth en Voerendaal. Maar toen die laatste drie stadsbesturen te kennen gaven geen heil te zien in een fusie, gingen Onderbanken en Schinnen samen verder. Pas dit voorjaar sloot ook Nuth zich opnieuw aan bij het overleg, tot groot ongenoegen van een deel van de bevolking van kerkdorp Schimmert, dat liever aansluiting bij Beek of Valkenburg ziet. De provincie heeft al te kennen gegeven dat een opsplitsing van Nuth onbespreekbaar is.

ONS
De drie stadsbesturen gaan nu onder de werktitel ONS (oftwel Onderbanken-Nuth-Schinnen) verder werken aan de nieuwe gemeente. Eerst kunnen inwoners nog bezwaar aantekenen tegen het besluit. Komend voorjaar hopen de stadsbesturen een uitgewerkt plan naar de Eerste en Tweede Kamer te kunnen sturen.

Geen beslissingen
De huidige gemeenteraden zullen overigens geen beslissingen nemen ten aanzien van de naam van de fusiegemeente en bij welke regio (Westelijke Mijnstreek of Parkstad) zij zich zal aansluiten. Die visies zijn voorbehouden aan de nieuwe gemeenteraad in 2019.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Drie Limburgse gemeenten gaan twee keer naar de stembus
Kwartiermaker aangesteld voor nieuwe fusiegemeente
Herindeling in Zuid-Limburg blijft beperkt
Koopmans: 'Opsplitsing Nuth bij fusie onbespreekbaar'
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen