Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderbanken, Nuth en Schinnen stemmen in met fusieplan

Geplaatst opdinsdag 1 november 2016 - 22:21

Onderbanken, Nuth en Schinnen gaan definitief één nieuwe gemeente vormen. De drie gemeenteraden stemden dinsdagavond unaniem in met het herindelingsvoorstel.

Binnen een half uurtje was het klusje in alle drie de gemeentes geklaard. Vanaf 1 januari 2019 zal de fusiegemeente met zo'n 36 duizend inwoners een feit zijn.

Nuth
De gemeente Onderbanken was jaren geleden de initiator van een overleg met Schinnen, Simpelveld, Nuth en Voerendaal. Maar toen die laatste drie stadsbesturen te kennen gaven geen heil te zien in een fusie, gingen Onderbanken en Schinnen samen verder. Pas dit voorjaar sloot ook Nuth zich opnieuw aan bij het overleg, tot groot ongenoegen van een deel van de bevolking van kerkdorp Schimmert, dat liever aansluiting bij Beek of Valkenburg ziet. De provincie heeft al te kennen gegeven dat een opsplitsing van Nuth onbespreekbaar is.

ONS
De drie stadsbesturen gaan nu onder de werktitel ONS (oftwel Onderbanken-Nuth-Schinnen) verder werken aan de nieuwe gemeente. Eerst kunnen inwoners nog bezwaar aantekenen tegen het besluit. Komend voorjaar hopen de stadsbesturen een uitgewerkt plan naar de Eerste en Tweede Kamer te kunnen sturen.

Geen beslissingen
De huidige gemeenteraden zullen overigens geen beslissingen nemen ten aanzien van de naam van de fusiegemeente en bij welke regio (Westelijke Mijnstreek of Parkstad) zij zich zal aansluiten. Die visies zijn voorbehouden aan de nieuwe gemeenteraad in 2019.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Drie Limburgse gemeenten gaan twee keer naar de stembus
Kwartiermaker aangesteld voor nieuwe fusiegemeente
Herindeling in Zuid-Limburg blijft beperkt
Koopmans: 'Opsplitsing Nuth bij fusie onbespreekbaar'
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen